Hunt Rusima: Ne koristite pojedince kao pijune u igri

Upitan bi li drugi Britanci u Rusiji trebali biti zabrinuti, Hunt je rekao da to aktivno razmatraju (EPA)

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant upozorio je Rusiju da pojedince ne koristi kao pijune u diplomatskoj igri šaha, misleći na uhapšenog Pola Vilana, bivšeg marinca sa američkim i britanskim državljanstvom.

Nešto ranije Hant je izjavio da je Britanija izuzetno zabrinuta zbog hapšenja Vilana, optuženog za špijunažu u Rusiji.

“Izuzetno smo zabrinuti zbog Pola Vilana, ponudili smo mu konzularnu pomoć. SAD predvode u ovoj situaciji jer je i američki i britanski državljanin”, rekao je Hant, prenosti Rojters.

Upitan da li bi drugi Britanci u Rusiji trebalo da budu zabrinuti, Hant je rekao da to aktivno razmatraju i da konstantno menjaju savete o putovanjima za sve delove sveta.

“Ako uočimo potrebu da napravimo izmenu, onda ćemo je napraviti”, rekao je Hant, prenosi Rojters.

Whelanu prijeti 20 godina zatvora

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Britanija podnela zahtev za konzularni pristup uhapšenom bivšem marincu.

Vilan je optužen u Rusiji za špijunažu i, ako bude osuđen, preti mu kazna od 20 godina zatvora.

Ruska Federalna služba bezbednosti pokrenula je krivičnu istragu protiv Vilana nakon što je uhapšen u petak u Moskvi osumnjičen za špijunažu, ali nije otkrila prirodu njegovih navodnih špijunskih aktivnosti.

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da se SAD nada da će uskoro imati pristup Amerikancu koji je u Rusiji pritvoren na osnovu optužbi za špijunažu i tražiće njegov hitan povratak ako utvrde da je neosnovano uhapšen.

Vilan je, inače, bivši marinac iz Mičigena, a njegov brat kaže da je on otputovao u Moskvu kako bi tamo prisustvovao venčanju.

Izvor: Agencije