Zakonodavci traže način da blokiraju učešće SAD-a u jemenskom ratu

Javno mnijenje u SAD-u okrenulo se protiv rata zbog humanitarne krize u Jemenu te ubistva Jamala Khashoggija (AFP)

Piše: William Roberts

Grupa američkih zastupnika iz obje stranke obećala je da će u Kongresu usvojiti zakonodavstvo koje će blokirati dodatnu podršku američke vojske ratu koji predvode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati protiv pobunjenika Husija u Jemenu.

Ova mjera uživa široku podršku kod demokrata i kod velikog broja republikanaca, ali bi naišla na mogući veto američkog predsjednika Donalda Trumpa, što vodi do odlaganja i pregovaranja na visokom nivou s Bijelom kućom.

Javno mnijenje u SAD-u okrenulo se protiv rata zbog humanitarne krize u Jemenu, kao i ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Političari koji podržavaju ovu mjeru vjeruju da mogu dobiti dovoljno podrške u Kongresu da prevladaju predsjednički veto, što će natjerati Trumpa da pritisne Rijad.

‘Proizvedeno u SAD-u’

“Kada Jemenci vide ‘Proizvedeno u SAD-u’ na bombama koje ih ubijaju, to im govori da je SAD odgovoran za rat”, rekao je senator Bernie Sanders novinarima.

“Ovo nije poruka koju bi SAD trebao slati svijetu. SAD ne bi trebao podržavati katastrofalni rat koji vodi despotski saudijski režim s opasnom i neodgovornom vojnom politikom.”

Slične antiratne mjere Senat je usvojio u decembru, uoči sjednice Kongresa.

Zakonodavci sada planiraju progurati prijedlog zakona u Zastupničkom domu, kojeg kontroliraju demokrate, kako bi dobili podstrek za akcije u Senatu, gdje ga ponovo moraju odobriti republikanci.

“Želi se početi u Zastupničkom domu, dobiti veliki glas u Zastupničkom domu, a onda ga vratiti u Senat”, rekao je za Al Jazeeru senator Chris Murphy, demokrata koji je kritizirao američku ulogu u Jemenu.

Rat koji nije odobren

Američka vojska dala je ključnu podršku Saudijskoj Arabiji u smislu punjenja njenih aviona gorivom, koji također koriste oružje proizvedeno u SAD-u za devastirajuće napade u Jemenu.

U novembru je američko Ministarstvo odbrane reklo da suspendira zračno punjenje goriva, a SAD je pritisnuo Saudijsku Arabiju da pristane na primirje koje su dogovori Ujedinjeni narodi.

Humanitarna grupa sa sjedištem u SAD-u, Međunarodni komitet za spašavanje, upozorila je u srijedu da se primirje krši dok traju borbe između pobunjenika i Vladinih snaga.

“Sama činjenica da pružamo zračno punjenje goriva za borbene misije koje traju u Jemenu, činjenica da dajemo pomoć oko izbora meta, podršku u izviđanju, obavještajne podatke te da pružamo podršku u borbama u ovom ratu znači da smo mi uključeni u rat”, rekao je republikanski senator Mike Lee.

“To mora dozvoliti Kongres. Ne može to samo uraditi izvršna vlast.”

Najmanje 10.000 žrtava

Kongres nikada nije odobrio američke vojne operacije u Jemenu, koje je prvi pokrenuo bivši predsjednik Barack Obama, a nastavio ih je Trump.

Svjetska zdravstvena organizacija – WHO zabilježila je najmanje 10.000 žrtava od kako je rat počeo, u martu 2015. godine, ali mnoge grupe za ljudska prava kažu da je ukupan broj možda veći za pet puta.

Stanovnici Jemena također su pogođeni velikom glađu.

Izvor: Al Jazeera