Senatorka: SAD ne smije prvi napasti u nuklearnom ratu

Elizabeth Warren (69) je utrku za predsjedničke izbore počela 31. decembra 2018. godine (EPA)

Demokratska senatorica Elizabeth Warren, kandidatkinja za američke predsjedničke izbore 2010. godine, predložila je da se u zakon unese da Sjedinjene Američke Države nikad neće prve upotrijebiti svoj nuklearni arsenal.

U podijeljenom Kongresu prihvatanje takvog nacrta zakona je neizvjesno.

Prijedlog koji su podnijeli Elizabeth Warren i Adam Smith, demokratski predsjednik moćnog Odbora za oružane snage u Zastupničkom domu, sažet je u jednoj rečenici: “Politika SAD-a je da neće prve upotrijebiti nuklearno oružje.”

Zastarjela nuklearna strategija

Taj zakon “donosi ono što većina Amerikanaca misli: SAD nikad ne smiju početi atomski rat”, piše dvoje zastupnika u saopćenju.

“Naša sadašnja nuklearna strategija nije samo da je zastarjela, nego je i opasna”, ističu Elizabeth Warren i Adam Smith.

“Jasno ističući da je odvraćanje jedini cilj našeg arsenala, zakon će smanjiti mogućnost loše nuklearne procjene i pomoći nam da zadržimo moralno i diplomatsko vodstvo u svijetu”, dodaju u saopćenju.

Demokrati kontroliraju Donji dom, a republikanci Senat.

Donald Trump može uložiti veto

Čak i da taj zakon prođe u Kongresu, republikanski predsjednik Donald Trump može na njega uložiti veto.

Elizabeth Warren (69) je utrku za predsjedničke izbore 2020. godine počela 31. decembra 2018. godine osnivanjem istraživačke komisije.

Demokratkinja, koja je u Senat ušla 2013. godine, a poznata je po svojoj kritici Wall Streeta, podsjetila je da dugi niz godina radi na “smanjenju zaliha nuklearnog oružja u svijetu i reformi politike koja određuje njihovu upogtrebu”.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada