Pompeo: Drugi susret Trumpa i Kima bit će održan u Aziji

Sada je vrijeme za moj tim i vladu SAD-a da sarađuje sa Sjevernom Korejom na izvršenju zadatka, poručio je Mike Pompeo (EPA)

Mike Pompeo, državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država, izjavio je da će se drugi sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una biti održan u Aziji.

“To će se dogoditi negdje u Aziji”, kazao je Pompeo u intervjuu za Fox News.

Ranije ovog mjeseca SAD i Sjeverna Koreja, tokom sastanka Pompea i Kimovog zamjenika Kim Yong-chola u Washingtonu, dogovorili su da u februaru bude održan još jedan samit dva lidera.

Trump i Kim prvi put su se sastali u Singapuru pošle godine.

Poboljšanje odnosa i sankcije

Tada su pokušali okončati nuklearni program Sjeverne Koreje, koja je zbog toga pod oštrim sankcijama Ujedinjenih naroda od 2006. godine.

“Sada je vrijeme za moj tim i vladu SAD-a da sarađuje sa Sjevernom Korejom na izvršenju tog zadatka i da ispunimo naše opredjeljenje za denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Predsjednik Kim nam je rekao da je spreman to uraditi, a sada je naša misija da to postignemo”, istakao je Pompeo.

Pjongjang je u srijedu zatražio popuštanje UN-ovih sankcija, kako bi se “podiglo povjerenje” uoči samita.

“Poboljšanje odnosa i sankcije ne mogu ići rame uz rame”, navele su Rodong Sinmun, novine Kimove vladajuće Radničke partije.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada