Mađarska neće u euroskeptični savez s Italijom

Fidesz će se usmjeriti na jačanje liste mađarskih kandidata, najavio je državni sekretar Szabolcs Takacs (Reuters)

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana neće se pridružiti euroskeptičnom savezu pod vodstvom Italije uoči predstojećih izbora za Europski parlament, unatoč njihovom zajedničkom čvrstom protivljenju migracijama, javlja Reuters.

Prethodno je desno-populistički zamjenik talijanskog premijera Matteo Salvini predložio da Italija i Poljska ujedine snage i preoblikuju Europu sa ciljem stvaranja euroskeptičnog saveza prije izbora za Europski parlament u svibnju. 

Orban je podržao inicijativu izrazivši želju da protumigrantske stranke osvoje većinu glasova na izborima.

Ipak, državni tajnik Szabolcs Takacs je za Reuters rekao da će se Fidesz usmjeriti na jačanje liste mađarskih kandidata za Europsku pučku stranku.

“Ovdje nema nikakve skrivene agende. Jedina poveznica je ta što oba političara, i Salvini i Orban, imaju sličan no ne identičan pristup migracijskim izazovima. Poljska stranka PiS i talijanska Liga nisu članice EPP-a, dok stranka Fidesz s druge strane jeste. To jasno određuje naše stajalište”, rekao je Takacs.

Mađarska podrška Weberu

Dodao je da se Orban nada da će se sukob Mađarske i europskih institucija smanjiti nakon izbora te da Europska komisija treba manje zauzimati političku ulogu. 

“Za razliku od trenutnog predsjednika, Europska komisija se ne bi trebala postaviti kao politički igrač u idućem institucijskom krugu”, poručio je.

Prema njegovim riječima, Mađarska je odlučno podržala kandidaturu Manfreda Webera za novog predsjednika Europske komisije. 

Mađarska je u sukobu s europskim institucijama oko, kako kritičari kažu, provedbe demokratskih standarda i kontroverznih reformi koje utječu na neovisnost pravosuđa i medija u toj zemlji. 

Europski parlament je u rujnu prošle godine izglasao sankcije Mađarskoj zbog ignoriranja pravila EU-a o demokraciji, građanskim pravima i korupciji što je izoliralo premijera Orbana od njegovih moćnih saveznika. 

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada