GF: Island najsigurnija zemlja na svijetu

Na listi je Island zauzeo prvo mjesto, ispred Švicarske i Finske (Arhiva)

Magazin Global Finance, čije je sjedište u New Yorku, objavio je listu najsigurnijih zemalja svijeta, a na čelu je malo iznenađenja, pošto se tu uglavom nalaze evropske zemlje s razvijenim ekonomijama i zdravstvenim sistemima.

Prvo mjesto pripada Islandu, a iza njega su Švicarska i Finska, dok su na dnu Filipini, prenosi Tanjug.

Od zemalja u regiji najbolje je plasirana Slovenija, koja je među 128 rangiranih zemalja zauzela 12. poziciju, Hrvatska je na 22, Bosna i Hercegovina na 56, Srbija na 58. te Makedonija na 59. mjestu.

FIlipini nesigurniji od Jemena

Kako objašnjava magazin, prilikom sumiranja rezultata, uzeta su u obzir tri faktora: rat i mir, lična sigurnost i rizik od prirodnih katastrofa.

Prema navodima magazina, rezultat sumira indekse ova tri rizika te predstavlja sveobuhvatan pogled na sigurnost u svakoj zemlji pojedinačno, što znači da visok nivo rizika kada je u pitanju jedan faktor ima ograničen uticaj na konačan rang zemlje.

Kao primjer, navodi da su Filipini označeni kao najnesigurnija zemlja, dok je Jemen na pretposljednjem mjestu.

“Ovo se može pripisati činjenici da su Filipini ostvarili loše rezultate u pogledu mira, bezbjednosti i rasprostranjenosti prirodnih katastrofa. Užasan rezultat Jemena je posljedica rata i gladi, ali ova zemlja ima veoma mali rizik od prirodnih katastrofa. Prema tome, Filipini su rangirani niže od Jemena iako je Jemen ratna zona“, navodi magazin.

SAD na sredini liste

Međutim, napominje se da postoji nekoliko važnih izuzetaka za zemlje koje su ekonomski razvijene te se tako SAD nalazi skoro tačno u sredini liste, na 65. mjestu, dosta iza zemalja koje su ekonomski razvijene.

Razlog je to što je rizik od nasilnih zločina u SAD-u viši zbog visoke stope ubistava, što smanjuje ličnu sigurnost i konačan rezulat, objašnjava magazin i ističe da SAD ima i nešto veći rizik od prirodnih katastrofa.

Magazin primjećuje da je 16 od 20 najsigurnijih zemalja iz Evrope, zajedno s Katarom, Singapurom, Novim Zelandom i Kanadom.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada