EU uspostavlja poseban instrument za poslovanje s Iranom

Evropljani su istovremeno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran (EPA)

Njemačka, Francuska i Velika Britanija, na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije u Bukureštu, uspostavljaju poseban evropski instrument za finansijske transakcije s Iranom kako bi zaobišle američke sankcije.

Na neformalnom dvodnevnom sastanku šefova diplomatije (Gymnich) razgovarat će se i o Venecueli, a u dijelu sastanka otvorenom za ministre vanjskih poslova država kandidatkinja o saradnji s Kinom i budućnosti jugoistočne Evrope.

Evropski mehanizam zvat će se INSTEX, prema engleskom nazivu za Instrument za podršku trgovinskoj razmjeni (Instrument In Support Of Trade Exchanges), objavila je njemačka mreža NDR u četvrtak, piše Reuters.

Washington zaprijetio Evropi

Zajednička izjava Francuske, Njemačke i Velike Britanije, zemalja pokroviteljica tog projekta, treba biti objavljena u tri prijestolnice.

INSTEX će biti registriran u Francuskoj, imat će i njemačku adresu, a prva sredstva uplatit će te tri države, koje su potpisale 2015. godine nuklearni sporazum s Iranom.

Taj međunarodni nuklearni sporazum potpisale su još i Kina, Rusija i Sjedinjene Američke Države kada je predsjednik bio Barack Obama, ali je njegov nasljednik Donald Trump odlučio povući SAD i nametnuo je nove sankcije Iranu.

Nezadovoljan sporazumom s Iranom, Washington je nakon povlačenja upozorio Evropljane da će se suočiti s posljedicama ako pokušaju zaobići sankcije protiv Irana.

INSTEX je međuvladin projekat i imat će podršku EU-a u okviru teksta zaključka o Iranu, koji su u srijedu odobrili predstavnici 28-orice u Briselu.

U tom tekstu 28 članica EU-a pozdravlja što Iran poštuje obaveze preuzete Sporazumom iz 2015. godine.

Poseban instrument plaćanja omogućit će Iranu da naplati svoj izvoz, a što mu SAD blokira svojim sankcijama.

Zabrinutost zbog raketa

Evropljani su istovremeno zabrinuti zbog programa balističkih projektila dugog dometa koje razvija Iran, kao i iranskim aktivnostima u regiji, pogotovo učestvovanjem u sukobima u Siriji i Jemenu, pa je i poruka upućena Islamskoj Republici dosta snažna, navodi se u izjavi, kako prenosi agencija AFP.

Prvi projekat zaobilaženja sankcija predviđao je da Iran nastavi prodavati naftu EU i plaćati robu koju kupuje u Evropi po modelu kompenzacije.

Međutim, Evropljani praktički više ne kupuju naftu od Irana.

Zato će INSTEX prvenstveno biti namijenjen za poslovanje malih i srednjih preduzeća.

Izvor: Agencije