Bivši potpredsjednik kritizira egipatsku vlast

Kršenje ljudskih prava u Egiptu predstavlja prijetnju za budućnost Egipta, tvrdi Muhamed El Baradei (AP)

Bivši potpredsjednik Egipta i dobitnik Nobelove nagrade za mir Muhamed El Baradei oštro je kritizirao aktuelnu egipatsku vlast zbog kršenja ljudskih prava.

Diplomata i bivši šef Međunarodne organizacije za atomsku energiju – IAEA je na Twitteru upozorio da su neki političari i aktivisti žrtve grubih kršenja ljudskih prava u Egiptu i da to predstavlja prijetnju za budućnost Egipta.

“Inženjer Yahya Hussein Andulhadi je uhapšen i ne zna se gdje je; inženjer Eshref Shahhata i doktor Mustafa en-Nejjar su, također, nestali; doktor Abdulmunim Ebul Futu, doktor Shadi al-Gazali Har i doktor Hazim Abdulazim su u zatvorskim ćelijama… To je samo nekoliko od brojnih sličnih primjera. To ne može biti put budućnosti za Egipat”, poručio je Baradei, prenosi Anadolija.

Egipat je poprište duboke krize od vojnog udara, tokom kojeg je 3. jula 2013. godine sa vlasti svrgnut prvi demokratski izabrani predsjednik te zemlje Mohamed Morsi.

Podnio ostavku nakon krvoprolića

Baradei je odmah nakon vojnog puča imenovan za potpredsjednika Egipta, ali je, u znak protesta, podnio ostavku 14. augusta iste godine, nakon krvoprolića na trgovima u centru Kaira, do kojih je došlo tokom vojne intervencije protiv demonstranata.

Iako je u početku bio jedan od najglasnijih zagovornika puča i svrgavanja Mursijeve vlasti, Baradei se udaljio od pučista nakon što je vojska primijenila silu nad demonstrantima, koji su bili otvoreni za dijalog i političko rješavanje krize.

Baradei je nakon toga napustio Egipat i danas živi u inozemstvu.

Na Twitteru nerijetko komentira dešavanja u rodnoj zemlji i arapskom svijetu, a prati ga više od šest miliona ljudi.

Izvor: Agencije