Zahtjevi da se provede istraga o ‘krijumčarenju’ optuženih Saudijaca iz SAD-a

Wray je izrazio spremnost da razmotri optužbe na račun Saudijske Arabije za olakšavanje bijega optuženih iz SAD-a (EPA)

Američki senator Ron Wyden tražio je od direktora FBI-a Christophera Wraya da istraži slučajeve u kojima su studenti iz Saudijske Arabije nestali dok su se suočavali s krivičnim prijavama, što je možda izvedeno uz pomoć saudijske vlade.

Zahtjev je upućen na sastanku Obavještajnog odbora Senata, koji je jučer razgovarao o globalnim prijetnjama i sigurnosnim izazovima s kojima se suočavaju Sjedinjene Američke Države.   

Wyden je rekao da postoje alarmantni pokazatelji da je Rijad pomogao saudijskim državljanima optuženim za teške zločine da pobjegnu iz zemlje. “To nam izgleda kao napad na vladavinu prava upravo ovdje u SAD-u”, rekao je Wyden.

Razgovarao je s direktorom FBI-a o tome šta se može učiniti u vezi s tim slučajem, istakavši kako ga zabrinjava da su osobe koje se terete za teške zločine u njegovoj državi, kao što su silovanje i ubistvo, uspjele pobjeći od vladavine zakona. Štaviše, postoji vjerojatnoća da su pobjegli koristeći se lažnim pasošim i privatnim avionima.

Wray je rekao da je spreman razmotriti slučajeve na koje se Wyden referirao, a koji je naglasio da će nastaviti kontaktirati s FBI-em vezano za taj incident. Rekao je da je tražio putne isprave optuženika, pozivajući Wraya da mu se javi u roku deset dana kako bi potvrdio da je tom problemu dat prioritet.

Wyden je rekao: “Ideja da Saudijska Arabija kaže da je iznad zakona, kako to izgleda stanovnicima moje države, čini se neprihvatljivom.”

Ubice, silovatelji i zlostavljači djece

Shawn Overstreet, glavni tužilac u Portlandu, glavnom gradu savezne države Oregon, potvrdio je u decembru kako sumnja da su vlasti Saudijske Arabije pomogle saudijskom studentu da pobjegne iz Sjedinjenih Američkih Država iako se tereti za zločin ubistva.

Abdulrahman Sameer Noorah, student iz Saudijske Arabije, pobjegao je iz SAD-a dok je čekao na suđenje pod optužbom za ubistvo nakon što je pregazio i usmrtio 15-godišnju Amerikanku Fallon Smart.

Overstreet smatra da saudijski student nije imao novca da sam organizira bijeg iz države, te da mu je saudijski konzulat pomogao da plati kauciju. Također smatra da su mu saudijske vlasti izdale pasoš pod lažnim imenom.

Američka televizijska mreža Fox News objavila je polovinom tekućeg mjeseca da su u Oregonu nestala petorica saudijskih studenata koji se terete za krivična djela, dodavši da su im vlasti njihove države pomogle pri bijegu.

Fox News istakao je da je američko pravosuđe između 2012. i 2016. pokrenulo istrage protiv saudijskih državljana Abdulrahmana Sameera Nooraha, Abdulaziza al-Duwaysa, Waleeda Alija Alharthija, Sulimana Alija Algwaiza i Alija Hussaina Alhamouda.

Također je naveo da je Saudijska Arabija odigrala ulogu pomagača u bijegu svojih građana iz SAD-a, ističući da su optužnice protiv njih uključivale ubistvo iz nehata, silovanje i poticanje seksualnog zlostavljanja djece.

Izvor: Agencije