UAE špijunirao telefone katarskog emira i ostalih protivnika

Karma je korištena za preuzimanje fotografija, e-mailova i tekstualnih poruka te informacija o lokaciji (Reuters)
Karma je korištena za preuzimanje fotografija, e-mailova i tekstualnih poruka te informacija o lokaciji (Reuters)

Katarski emir Tamim bin Hamad Al Thani bio je jedan od stotina meta sofisticirane obavještajne operacije u kojoj su Ujedinjeni Arapski Emirati špijunirali svoje protivnike, objavio je Reuters.

Tim bivših obavještajnih operativaca američke vlade, koji rade za UAE, hakirao je pametne telefone iPhone koje su koristili aktivisti, diplomati i čelnici zemalja s kojima Emirati nisu u dobrim odnosima, uz pomoć špijunske alatke pod nazivom Karma.

Ta alatka omogućila je Emiratima da prate stotine meta počevši od 2016, od katarskog emira i visokog turskog zvaničnika, pa do dobitnice Nobelove nagrade, aktivistice za ljudska prava iz Jemena, potvrdilo je za Reuters pet bivših operativaca, a takve su informacije i u dokumentima u koje je britanska novinska agencija imala uvid.

Izvori koje je citirao Reuters nisu državljani Emirata.

‘Užasno i veoma uznemirujuće’

Postojanje Karme i jedinice za hakiranje, pod nazivom Projekt “Raven”, ranije nije bilo potvrđeno.

Njihovo razotkrivanje uslijedilo je u jeku regionalne krize i eskalirajuće utrke u informatičkoj opremi, u kojoj Katar, Saudijska Arabija i UAE vode borbu za najsofisticiraniju opremu i osoblje.

Zajedno sa Saudijskom Arabijom, Bahreinom i Egiptom, UAE je u junu 2017. prekinuo političke, diplomatske i ekonomske odnose s Katarom i nametnuo mu kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu.

Operativci su koristili Karmu da hakiraju iPhone koji je koristio Al Thani, kao i telefone bivšeg zamjenika turskog premijera Mehmeta Simseka i omanskog šefa diplomatije Yusufa bin Alawija bin Abdullaha. Nije poznato šta su preuzeli s tih uređaja.

Simsek, koji je u julu odstupio s pozicije, Reutersu je rekao da je upad na njegov telefon bio “užasan i veoma uznemirujući”.

Ambasade Katara, Omana i Turske u Washingtonu nisu odgovorile na pozive da prokomentiraju atake na političke ličnosti iz svojih zemalja.

Imali pristup fotografijama

“Raven” je, također, hakirao uređaj Tawakkol Karman, aktivistice poznate kao “Čelična Jemenka”, koja je, kad ju je Reuters informirao o slučaju, rekla da vjeruje da je izabrana za metu zbog svoje liderske uloge u protestima tzv. “arapskog proljeća” u Jemenu, koji su u regiji izbili 2011, a koji su vodili do smjene egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka.

Bivši insajderi “Ravena” kažu da im je Karma omogućavala pristup kompromitirajućim i povremeno eksplicitnim fotografijama meta.

Kako se navodi, Karma je korištena za prikupljanje fotografija, e-mailova i tekstualnih poruka, kao i informacija o lokaciji.

Bivši operativci “Ravena” tvrde da je Karma alat koji je iz daljine mogao ući u iPhone jednostavnim unosom telefonskih brojeva ili e-mail računa u automatizirani sistem. Za pristup je bilo dovoljno samo poslati poruku meti, koju ona nije morala ni otvarati.

Američke obavještajne veterane za angažman je plaćala kompanija DarkMatter iz Emirata, prema dokumentima Reutersa.

Ta kompanija nije odgovorila na molbe za komentar.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO