Trumpov suradnik Stone odbacio optužbe iz istrage o Rusiji

Roger Stone
Roger Stone je ranije odbacio sve optužbe i rekao da neće svjedočiti protiv Donalda Trumpa (EPA)

Roger Stone, dugogodišnji politički saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je da nije kriv za ometanje kongresne istrage o umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine.

Republikanski politički operativac izjasnio se na saveznom sudu u Washingtonu kako nije kriv za laganje Kongresu, ometanje istrage i utjecaj na svjedoke, prenosi Hina.

Bude li proglašen krivim po svim točkama optužnice, prijeti mu kazna do 55 godina zatvora, iako pravni stručnjaci kažu da je to malo vjerojatno.

Optužba za laganje o odnosu s WikiLeaksom

Stone je optužen da je lagao o svojim odnosima s WikiLeaksom, organizacijom koja je objavila hakirane poruke nepovoljne za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton.

Komentirajući okolnosti uhićenja svog savjetnika, koje je CNN snimio u petak prije zore, američki predsjednik je reagirao na Twitteru i ponovno upozorio da se radi o “lovu na vještice” te je dodao da “s krijumčarima ljudima bolje postupaju”.

Politički strateg i savjetnik iz sjene republikanskih čelnika, Stone je posljednji bliski Trumpov suradnik optužen u sklopu istrage specijalnog tužitelja Roberta Muellera o tome je li Trumpova kampanja bila u dosluhu s Rusijom kako bi joj pomogla pobijediti na izborima.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders rekla je da optužbe protiv Stonea nemaju nikakve veze s predsjednikom ni s Bijelom kućom.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država uhitile su Stonea prošlog tjedna zbog navodnog utjecaja na svjedoke i drugih kaznenih djela.

Odbacio optužbe, ne želi svjedočiti protiv Trumpa

Ured specijalnog savjetnika Roberta Muellera priopćio je tada da je Federalni istražni biro uhitio Stonea na Floridi nakon optužnice visoke porote.

Stone je kasnije pušten uz jamčevinu od 250.000 dolara.

On je odbacio sve optužbe i izjavio kako neće svjedočiti protiv predsjednika Trumpa jer bi, kako je rekao, to bile “lažne optužbe”.

Izvor: Agencije