Trump razgovarao s Guaidoom i pružio mu podršku

Dvojica političara najavili su da će raditi na obnavljanju veza između SAD-a i Venecuele (EPA)
Dvojica političara najavili su da će raditi na obnavljanju veza između SAD-a i Venecuele (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump telefonski je razgovarao s Juanom Guaidoom, koga je priznao za privremenog predsjednika Venezuele, te je obećao “podržati Venezuelu na putu prema stabilnosti”, prenosi dpa.

Prema izjavi glasnogovornice Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders, Trump je pozdravio Guaidoovo “povijesno preuzimanje mjesta predsjednika” te rekao kako će njih dvojica održavati redovit kontakt.

Također su raspravljali o planiranim prosvjedima protiv venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura, koga se u izjavi naziva “bivšim diktatorom”.

Dvojica političara rekla su kako će raditi na obnavljanju veza između SAD-a i Venezuele, stoji u izjavi.

Sjedinjene Američke Države i niz zapadnih i latinoameričkih država prošli su tjedan priznali 35-godišnjeg Guaidoa, koji se proglasio privremenim predsjednikom. Rusija, Kina, Turska i druge države stale su iza Madura. 

Maduro: Ako mi se nešto dogodi…

Maduro je optužio američkog predsjednika da je naredio vladi susjedne Kolumbije da ga ubije, ali je rekao i kako je otvoren za razgovor s njim i svojim neprijateljima unutar države. 

“Ako mi se nešto nekad dogodi, za to će biti odgovorni Donald Trump i kolumbijski predsjednik Ivan Duque”, poručio je Maduro.

Odbacio je i pozive na prijevremene izbore i naglasio kako je njegova pobjeda prošle godine bila pravedna usprkos mnogim optužbama za prijevaru i zabrani kandidature dvojici rivala.

“Legitimno sam pobijedio. Ako imperijalisti žele nove izbore, neka čekaju do 2025”, rekao je Maduro. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO