Trump nazvao tajnu službu pasivnom i naivnom

Trump već dugo govori o mogućnosti postizanja dogovora sa Sjevernom Korejom i sljedećeg mjeseca planira se drugi put sastati s Kim Jong-unom (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump napao je u srijedu vlastitu obavještajnu službu kao “izuzetno pasivnu i naivnu”, dan nakon što je njen čelnik dao izjave koje protivrječe nekim aspektima službene politike Washingtona.

Dan Coats, direktor Nacionalne sigurnosne agencije, rekao je u utorak na senatskom saslušanju da Sjeverna Koreja vjerovatno neće odustati od nuklearnog naoružanja jer je ono važno za održanje režima, prenijele su agencije.

Također je rekao da Iran trenutno ne radi na tome da se domogne nuklearnog oružja.

Nazad u školske klupe

“Čini se da su obavještajci izuzetno pasivni i naivni kad je riječ o prijetnji Irana. U krivu su!”, napisao je Trump na Twitteru, samo nekoliko sati prije nego što je primio obavještajni izvještaj.

Iran ostaje “izvor potencijalne prijetnje i sukoba”, istakao je Trump i dodao: “Čuvajte se Irana. Obavještajci bi možda trebali nazad u školske klupe!”

Trump već dugo govori o mogućnosti postizanja dogovora sa Sjevernom Korejom i sljedećeg mjeseca planira se drugi put sastati s Kim Jong-unom.

Iako Sjeverna Koreja ima nuklearno oružje, Trump je ranije rekao da Pjongjang više nije prijetnja.

Izvor: Agencije