Talibani proširili teritoriju i utjecaj u Afganistanu

Ashraf Ghani i talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama (EPA)
Ashraf Ghani i talibani proglasili su trodnevno primirje uoči Ramazanskog bajrama (EPA)

Talibani su tijekom 2018. proširili svoj teritorij i utjecaj u Afganistanu, objavila je u srijedu američka promatračka agencija u svom posljednjem izvješću. 

Afganistanska je vlada između srpnja i listopada prošle godine izgubila najmanje sedam od ukupno 407 okruga.

Vlada danas kontrolira približno 53,8 posto okruga, što je pad sa 64 posto, koliko je kontrolirala u prošlom razdoblju, objavio je američko tijelo koje nadzire obnovu Afganistana (SIGAR), prenosi Hina. 

Riječ je o instituciji koju je Kongres osnovao 2008. kako bi zastupnicima omogućio neovisnu procjenu američkih ulaganja u Afganistan, državu u kojoj Sjedinjene Američke Države vode najduži rat u svojoj povijesti.

Pao broj afganistanskih boraca

SIGAR na svojim stranicama navodi kako je od 2002. za rekonstrukciju i pomoć Afganistanu dosad potrošeno gotovo 126 milijardi dolara. 

Talibani trenutačno kontroliraju najmanje 12 posto okruga u državi, a u listopadu 2018. vođena je borba za prevlast u njih 34 posto, stoji u izvješću.

Američki promatrači kažu kako je broj afganistanskih boraca pao na najmanju brojku od siječnja 2015.

U listopadu 2018. bilo ih je nešto manje od 308.000. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani prošlog je tjedna objavio kako je od 2014. ubijeno najmanje 45.000 afganistanskih vojnika. 

Trump: Pregovori napreduju dobro

Izvješće SIGAR-a objavljeno je nekoliko dana nakon što su američki i talibanski predstavnici završili posljednji krug pregovora o pomirbi u katarskoj Dohi.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je na Twitteru objavio kako pregovori “napreduju dobro”. 

“Borbe se nastavljaju, no narod Afganistana želi mir u ovom beskrajnom ratu. Uskoro ćemo vidjeti hoće li razgovori biti uspješni.”

Posebni američki predstavnik za pomirbu u Afganistanu Zalmay Khalilzad otkrio je za New York Times kako su obje strane prihvatile nacrt “okvira” za mirovni sporazum.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO