Studija o povećanoj smrtnosti nakon Brexita

U slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji past će za 11,4%, a povrća za 9% (Ilustracija)

Broj smrtnih slučajeva od srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji znatno će porasti u deceniji nakon Brexita zbog povećanja cijena voća i povrća, upozorava se u novoj studiji. 

Velika Britanija izlazi iz Evropske unije 29. marta, a još je neizvjesno kakav će dogovor, ako ga uopće bude, postići premijerka Theresa May i kakav će to imati učinak na trgovinu. 

Britanija je jako zavisna od uvoza hrane, posebno voća i povrća, a analiza objavljena u časopisu BMJ Open predviđa znatan pad konzumacije zdrave hrane u svim scenarijima Brexita.

U slučaju tzv. tvrdog Brexita, u kojem će Britanija napustiti EU bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, naučnici s londonskog Kraljevskog koledža predviđaju najmanje 12.400 dodatnih slučajeva smrti od kardiovaskularnih bolesti u deceniji nakon Brexita. 

Budući da u Britaniji, po podacima tamošnje fondacije za srčane bolesti, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire 42.000 ljudi, riječ je o znatnom povećanju. 

“Po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, cijene banana porasle bi za 17 posto, naranči za 14 posto i očito je da će voće i povrće koje uvozimo biti najviše pogođeno rastom cijena”, rekao je glavni autor studije Christopher Millet, prenosi Hina, te dodaje:

Problemi s uvozom

“S Brexitom bez sporazuma očekujemo dodatnih 12.400 smrtnih slučajeva između 2021. i 2030, a čak i u slučaju razlaza s dogovorom očekujemo 6.000 smrtnih slučajeva više”, rekao je Millet. 

Voće i povrće sadrže vitalne hranjive stvari, vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu kardiovaskularnu funkciju. 

Britanija je 2017. uvezla 84 posto konzumiranog voća i 48 posto povrća, a većina toga došla je iz zemalja EU-a. 

Nakon Brexita doći će do problema i s uvozom iz trećih zemalja jer će Britanija morati prihvatiti pravila WTO-a ili voditi spore bilateralne trgovinske pregovore s jednom po jednom zemljom. 

Millet i njegov tim opsežnom analizom podataka došli su do pretpostavke da će u slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji pasti za 11,4, posto, a povrća za 9 posto. 

“To je ozbiljno. Britanske porodice za voće i povrće plaćat će više, a to će ih finansijski pogoditi i cijela situacija imat će ozbiljne zdravstvene posljedice”, rekao je Millet.

Izvor: Agencije