Studija o povećanoj smrtnosti nakon Brexita

U slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji past će za 11,4%, a povrća za 9% (Ilustracija)
U slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji past će za 11,4%, a povrća za 9% (Ilustracija)

Broj smrtnih slučajeva od srčanih i moždanih udara u Velikoj Britaniji znatno će porasti u deceniji nakon Brexita zbog povećanja cijena voća i povrća, upozorava se u novoj studiji. 

Velika Britanija izlazi iz Evropske unije 29. marta, a još je neizvjesno kakav će dogovor, ako ga uopće bude, postići premijerka Theresa May i kakav će to imati učinak na trgovinu. 

Britanija je jako zavisna od uvoza hrane, posebno voća i povrća, a analiza objavljena u časopisu BMJ Open predviđa znatan pad konzumacije zdrave hrane u svim scenarijima Brexita.

U slučaju tzv. tvrdog Brexita, u kojem će Britanija napustiti EU bez dogovora o budućim trgovinskim odnosima, naučnici s londonskog Kraljevskog koledža predviđaju najmanje 12.400 dodatnih slučajeva smrti od kardiovaskularnih bolesti u deceniji nakon Brexita. 

Budući da u Britaniji, po podacima tamošnje fondacije za srčane bolesti, od kardiovaskularnih bolesti godišnje umire 42.000 ljudi, riječ je o znatnom povećanju. 

“Po pravilima Svjetske trgovinske organizacije, cijene banana porasle bi za 17 posto, naranči za 14 posto i očito je da će voće i povrće koje uvozimo biti najviše pogođeno rastom cijena”, rekao je glavni autor studije Christopher Millet, prenosi Hina, te dodaje:

Problemi s uvozom

“S Brexitom bez sporazuma očekujemo dodatnih 12.400 smrtnih slučajeva između 2021. i 2030, a čak i u slučaju razlaza s dogovorom očekujemo 6.000 smrtnih slučajeva više”, rekao je Millet. 

Voće i povrće sadrže vitalne hranjive stvari, vitamine, minerale i antioksidanse, koji pomažu kardiovaskularnu funkciju. 

Britanija je 2017. uvezla 84 posto konzumiranog voća i 48 posto povrća, a većina toga došla je iz zemalja EU-a. 

Nakon Brexita doći će do problema i s uvozom iz trećih zemalja jer će Britanija morati prihvatiti pravila WTO-a ili voditi spore bilateralne trgovinske pregovore s jednom po jednom zemljom. 

Millet i njegov tim opsežnom analizom podataka došli su do pretpostavke da će u slučaju tvrdog Brexita konzumacija voća u Britaniji pasti za 11,4, posto, a povrća za 9 posto. 

“To je ozbiljno. Britanske porodice za voće i povrće plaćat će više, a to će ih finansijski pogoditi i cijela situacija imat će ozbiljne zdravstvene posljedice”, rekao je Millet.

Izvor: Agencije


Povezane

Čelnici Evropske unije poručili su da pregovora o izmjenama sporazuma o Brexitu neće biti. Odbijaju otvaranje već zaključenih pregovora, te bilo kakvu korekciju. Britanski parlament sinoć je usvojio amandmane kojima se traži alternativa za “backstop”, odnosno tvrdu granicu s Irskom, te da nema Brexita bez sporazuma. Za manje od dva mjeseca ta zemlja trebala bi […]

Otkad su Britanci na referendumu 2016. odlučili da žele napustiti Evropsku uniju, njihova vlada koncentrirana je samo na Brexit. Aktivisti ističu da se više ne bavi pitanjima siromaštva ili beskućnika. Postoji strah da će najranjivije kategorije društva posebno biti na udaru ako Britanija napusti Uniju bez sporazuma.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO