State Department upozorava Amerikance da ne idu u Venecuelu

State Department naročito upozorava na kriminal, na proteste koji se mogu pretvoriti u nasilje i na „samovoljna hapšenja američkih građana“ (AP)

State Department upozorio je u utorak Amerikance da ne putuju u Venecuelu navodeći kao razloge kriminal, građanske nemire, loše zdravstvo i proizvoljna hapšenja državljana Sjedinjenih Američkih Država, prenose agencije.

Odluka o podizanju preporuke s nižeg nivoa „izbjegavati“ na višu „nemojte putovati“ uslijedila je nakon što je američki predsjednik Donald Trump priznao opozicionog vođu Juana Guaida za privremenog predsjednika Venecuele.

State Department naročito upozorava na kriminal, na proteste koji se mogu pretvoriti u nasilje i na “samovoljna hapšenja američkih građana”, navodi se.

Washington je povukao dio osoblja iz Venecuele i nametnuo sankcije državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Pad izvoza

Prošle je godine izvoz iz te latinoameričke države, prema podacima firme Refinitiv o brodskim isporukama i navodima izvora u industriji, potonuo na nešto više od milion barela dnevno sa 1,6 miliona barela dnevno u godini ranije.

U Petromatrixu procjenjuju kako će se u sadašnjim uvjetima smanjiti za dodatnih približno 500.000 barela dnevno.

Američka administracija formalno je predala samoproglašenom venecuelskom predsjedniku Juanu Guaidou nadzor nad venecuelskim bankovnim računima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Prvi čovjek američke diplomatije Mike Pompeo potpisao je dokument kojim se Guaidou povjeravaju “računi venecuelske Vlade i venecuelske centralne banke u FED-ovoj banci u New Yorku i u svim drugim američkim bankama”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino.

“Ta će potvrda pomoći legitimnoj Vladi u Venecueli da sačuva imovinu u korist venecuelskog naroda”, ocijenio je Palladino.

Izvor: Agencije