Rusija: Bojeve glave u SAD-u povećavaju rizik od sukoba

To pitanje već je bilo uključeno u prošlogodišnju reviziju politike Washingtona u nuklearnoj sferi, istakao je Lavrov (Arhiva)

Proizvodnja bojevih glava W76-2 u Sjedinjenim Američkim Državama smanjuje prag korištenja nuklearnog oružja i povećava rizik od nuklearnog sukoba, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

“Ovo pitanje već je bilo uključeno u prošlogodišnju reviziju politike Washingtona u nuklearnoj sferi. Već smo tada izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog razvoja takvih niskoprihodnih bojevih glava, koje smanjuju prag upotrebe nuklearnog oružja i povećavaju rizik od nuklearnog sukoba”, rekao je on, prenio je TASS.

“Koliko vidimo, ta odredba sada je prevedena na jezik praktične akcije. Naravno, to nikako ne promovira sigurnost u modernom svijetu”, naveo je Lavrov.

Rusija je nedavno pozvala SAD da odustane od programa postavljanja raketnog odbrambenog sistema u svemiru, ocijenivši da bi taj potez potakao utrku u naoružavanju.

Stvaranje uvjeta za dijalog

Lavrov je u srijedu pozvao i opoziciju u Venecueli da ostavi po strani sve preduvjete i počne pregovore s predsjednikom Nicolasom Madurom.

Istakao je da Moskva želi pomoći u stvaranju uvjeta za dijalog između vlasti i opozicije u Venecueli, prenosi Reuters.

Rekao je da bi svako međunarodno posredovanje u tim pregovorima trebalo biti nepristrano i uključivati širok spektar zemalja.

Rusija je razgovarala s Kinom, Latinskom Amerikom i evropskim zemljama da bi unaprijedila taj dijalog.

Izvor: Agencije