Rouhani: Iran u najtežoj ekonomskoj situaciji u zadnjih 40 godina

Danas se zemlja suočava s najvećim pritiskom i ekonomskim sankcijama u zadnjih 40 godina, rekao je Hassan Rouhani (Arhiva)
Danas se zemlja suočava s najvećim pritiskom i ekonomskim sankcijama u zadnjih 40 godina, rekao je Hassan Rouhani (Arhiva)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da je Islamska Republika u najtežoj ekonomskoj situaciji u zadnjih 40 godina, a da za to nije kriva vlada u Teheranu, nego Sjedinjene Američke Države.

Američki predsjednik Donald Trump prošle godine se povukao iz međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom te mu ponovo nametnuo sankcije.

Radnici, uključujući vozače kamiona, farmere i trgovce, od tad održavaju povremene demonstracije protiv ekonomskih teškoća, koje povremeno vode sukobima sa sigurnosnim snagama.

Pritisak Amerike i sljedbenika

“Danas se zemlja suočava s najvećim pritiskom i ekonomskim sankcijama u zadnjih 40 godina”, rekao je Rouhani, prenosi se na njegovoj internetskoj stranici.

“Naši su današnji problemi nastali u prvom redu zbog pritiska Amerike i njenih sljedbenika. Ne treba kriviti savjesnu vladu i islamski sistem”, dodao je.

Rouhani je govorio na svečanosti u svetištu osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruhollaha Khomeinija – dio niza događaja uoči 40. godišnjice Islamske revolucije 11. februara.

Vrijednost iranskog riala zadnjih se mjeseci mijenjala, zbog čega obični ljudi jedva mogu spojiti kraj s krajem.

Izvor: Agencije


Povezane

Iran proslavlja 39. godišnjicu revolucije Proslavom godišnjice revolucije, obilježava se i povratak ajatolaha Ruhollaha Khomeinija iz egzila. Nakon što je iranski šah zbačen s vlasti, proglašena je Islamska republika Iran. No, mnogi Iranci o islamskoj revoluciji govore kao da još traje.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO