Njemački mediji o Venecueli: Svrgavanje diktatora je unutrašnje pitanje

Bijela kuća pozvala je venecuelansku vojsku da prihvati miran i demokratski prenos vlasti (Arhiva)

Njemački list Stuttgarter Zeitung komentirao je u srijedu brzinu kojom su neke evropske zemlje slijedile američkog predsjednika Donalda Trumpa u podržavanju samoproglašenog privremenog predsjednika Juana Guaidoa u Venecueli i pozivu na rušenje predsjednika Nicolasa Madura, ocijenivši da bi svrgavanje diktatora sa vlasti trebalo biti unutrašnje pitanje zemlje.

U komentaru lista ističe se kako je “zapanjujuća brzina” kojom su neke evropske zemlje, među njima i Njemačka, Francuska te Španija – no ne i Evropska unija kao cjelina – slijedile politiku američkog predsjednika postavile rok venecuelskom predsjedniku da se povuče i napadno se umiješale u domaća pitanja.

Domaća pitanja

Trump je možda u pravu kad misli kako u Venecueli vlada “rušilačka diktatura” – mnogo takvih postoji širom svijeta – te da nema nikakvog razloga da se ne blokira proizvodnja nafte u zemlji, odnosno izvrši ekonomski pritisak.

No, to bi trebala biti stvar ljudi u zemlji da se oslobode svojih nevoljenih čelnika, odnosno da sami riješe svoja domaća pitanja, ističe u svom komentaru list.

Bijela kuća pozvala je ranije venecuelansku vojsku da prihvati miran i demokratski prenos vlasti sa Madura na Guaida.

Izvor: Agencije