Najmanje 28 ljudi utopilo se nakon potonuća dva čamca s migrantima

Preživjeli brodolomac je rekao da je na njegovu brodu bilo 130 osoba, ali nije mogao reći koliko ih je bilo u drugom čamcu (EPA)
Preživjeli brodolomac je rekao da je na njegovu brodu bilo 130 osoba, ali nije mogao reći koliko ih je bilo u drugom čamcu (EPA)

Najmanje 28 migranata utopilo se nakon što su se prevrnula dva čamca nedaleko od obale Džibutija, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u srijedu.

“Potvrđujemo da smo našli 28 tijela, dva čovjeka su preživjela”, rekao je glasnogovornik IOM-a Joel Millman.

“Očekujemo da će broj mrtvih biti mnogo veći od toga”, dodao je.

Prolazna stanica za migrante

Preživjeli brodolomac je rekao da je na njegovom brodu bilo 130 osoba, ali nije mogao reći koliko ih je bilo u drugom čamcu.

Čamci su potonuli tridesetak minuta pošto su po uzburkanom moru i prekrcani isplovili iz Godorije, na sjeveroistoku obale Džibutija.

Smješten preko puta Jemena i blizu nestabilnih Somalije i Etiopije, Džibuti je postao zadnjih godina mjesto prolaska migranata koji traže posao na Arapskom poluotoku.

I izbjeglice iz Jemena pokušavaju preći tjesnac koji njihovu zemlju dijeli od Džibutija.

Izvor: Agencije


Povezane

Malta je dozvolila ulazak dva broda s migrantima i izbjeglicama u svoje teritorijalne vode kako bi se sklonili od oluje u Sredozemnom moru. Evropske zemlje još nisu odlučile kakva će biti sudbina desetaka osoba na njima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO