Maduro optužio Trumpa: Naredio je moje ubistvo

Nicolas Maduro je osudio pristrasnost međunarodne kontakt grupe koja se jučer sastala u Montevideu (EPA)
Nicolas Maduro je osudio pristrasnost međunarodne kontakt grupe koja se jučer sastala u Montevideu (EPA)

Predsednik Venecuele Nicolas Maduro izjavio je da je američki predsednik Donald Trump naredio Vladi Kolumbije i lokalnoj mafiji u toj zemlji da ga ubiju, javljaju agencije.

Agencija AP prenosi da je Maduro kazao da zna za “naredbe” Trumpa koje je dao kolumbijskoj Vladi i lokalnoj mafiji da ga ubiju.

Reuters prenosi da je Maduro ovo kazao u intervjuu za agenciju RIA Novosti.

Maduro je, kako je ruska agencija izvestila, kazao da pozivi na prevremene izbore dolaze sa ucenama i da one zemlje koje na njih pozivaju moraju da sačekaju 2025. godinu.

“Ne prihvatamo ničije ultimatume, nećemo biti ucenjivani”, poručio je Maduro.

Opozicioni lider Juan Guaido, koji se prošle nedelje proglasio za privremenog predsednika Venecuele i kojeg je u tome podržala Amerika, pozvao je na vanredne predsedničke izbore, navodeći da je Maduro drugi mandat prošle godine osvojio na prevaru.

Spreman za razgovare s opozicijom

Maduro je poručio je da je spreman da razgovara sa opozicijom, ali uz učešće međunarodnih posrednika.

“Spreman sam da sednem za pregovarački sto sa opozicijom i razgovaram zbog dobrobiti Venecuele, mira i njene budućnosti”, izjavio je Maduro u intervjuu za rusku agenciju RIA, prenosi Reuters.

U međuvremenu je Vrhovni sud Venecuele zabranio napuštanje zemlje i zamrznuo finansijska sredstva lideru opozicije Guaidu.

Vrhovni sudija Mailel Moreno saopćio je kako je pokrenuta istraga i kako su Guaidu izrečene mjere zabrane radi zaštite integriteta države.

Guaido, koji je i predsednik Kongresa Venecuele, objavio je da je skupština usvojila zakon o “demokratskoj tranziciji” i obnovi Ustava.

“Zakon koji bi osigurao tranziciju ka demokratiji i obnovu ustava Bolivarske Republike Venecuele jednoglasno je usvojen u prvom čitanju”, napisao je Guaido na Twitteru, prenosi ruska agencija Tass.

Venecuela se našla u novoj političkoj krizi otkada se Guaido proglasio za privremenog predsednika, što je podržao Trump, dok je Maduro to nazvao pokušajem državnog udara u režiji SAD-a.

Moguće posredovanje trećih zemalja

Uz SAD, opoziciju Venecuele u preuzimanju vlasti podržali su i Izrael, Brazil, Argentina, Kanada, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, Gvatemala, Panama i Paragvaj.

S druge strane, Turska, Iran, Rusija, Kina, Bolivija, Meksiko, Kuba i još neke zemlje i dalje priznaju legitimitet i podržavaju vlast izabranog predsednika Madura.

O mogućnosti posredovanja neke treće zemlje Maduro je rekao da ima “nekoliko vlada, svetskih organizacija, koje su iskazale njihovu iskrenu zabrinutost za ono šta se dešava u Venecueli”, kao i da su pozvali na dijalog.

Maduro je istakao da je ruski predsednik Vladimir Putin pružio Venecueli podršku na svim frontovima i da je Caracas na tome zahvalan.

“Putin nam daje podršku na svim nivoima i mi smo je primili sa velikim zadovoljstvom i zahvlanošću”, kazao je Maduro.

On je američke sankcije uvedene venecuelanskoj naftnoj kompaniji PDVSA nazvao nelegalnim.

Izvor: Agencije


Povezane

Sjedinjene Američke Države pojačavaju pritisak na predsjednika Venecuele Nicolasa Madura. Bijela kuća uvela je sankcije državnoj naftnoj kompaniji i zamrznula njenu imovinu vrijednu sedam milijardi dolara. Riječ je o posljednjoj u nizu mjera čiji je cilj ukloniti Madura s vlasti. On poručuje da Amerika otima naftu i novac od naroda Venecuele.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO