Macron i Tusk: Nema novih pregovora o Brexitu

Donald Tusk i Emmanuel Macron očekuju od Velike Britanije da obavijesti Evropsku uniju o narednim koracima (EPA)

Francuska je odbacila bilo kakve nove pregovore o razlazu između Velike Britanije i Evropske unije te je pozvala London da dade kredibilne prijedloge nakon što su se britanski parlamentarci većinski složili oko toga da britanska vlada osigura promjene vezano uz ključni element sporazuma.

Zastupnici u britanskom Parlamentu kazali su premijerki Theresi May da ako želi da oni izglasaju sporazum o razlazu, ona mora pregovarati o tome da se zamjeni dogovor o takozvanom backstopu, granici između europske članice Irske i britanskog teritorija Sjeverne Irske, nespecificiranim “alternativnim aranžmanom”.

Backstop ima za cilj ostaviti otvorenom granicu između Irske i Sjeverne Irske nakon Brexita.

Jasan stav EU-a o ‘backstopu’

Tom rješenju snažno se opiru mnogi u Konzervativnoj stranci premijerke, koji smatraju da tim rješenjem postoji opasnost da Velika Britanija ostane stalno vezana carinskom unijom s EU-om.

“Sporazum o izlasku i ‘backstop’ usvojili su zajedno britanska vlada i EU u novembru. O tom se sporazumu ne može ponovo pregovarati. EU je s tim u vezi bila jasna”, saopćio je ured francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

“Ako, s druge strane, Velika Britanija želi razgovarati o budućim odnosima s EU-om ili otvoriti novi proces (izbore, referendum….) koji želi odrediti, EU je za to otvorena, uz poštivanje njenih interesa i vrijednosti”, navodi se u saopćenju.

“U svakom slučaju, urgentno je da Velika Britanija  razjasni svoje namjere i podnese vjerodostojne prijedloge”, zaključuje se u saopćenju francuskog predsjednika.

I predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk kazao je kako se o sporazumu o razlazu između Velike Britanije i EU-a ne može ponovo pregovarati.

London što prije da objavi namjere

“Ugovor o izlasku jest i ostaje najbolje rješenje i jedini način da se osigura uredan izlazak Velike Britanije iz EU-a”, poručio je on preko svog glasnogovornika.

“‘Backstop’ je sastavni dio sporazuma o izlasku, a sporazum o izlasku nije otvoren za ponovne pregovore”, naveo je Tusk.

Donji dom britanskog Parlamenta također je u utorak prihvatio amandman kojim se odbija neuređen izlazak Britanije iz EU-a, takozvani tvrdi Brexit.

“Pozdravljamo i dijelimo britanske ambicije da se izbjegne scenarij bez sporazuma. Nastavljamo pozivati britansku vladu da objavi svoje namjere u odnosu na svoje sljedeće korake čim prije to bude moguće”, kazao je Tusk u ime 27 država članica koje ostaju u evropskom bloku nakon britanskog izlaska.

Tusk je dodao kako će EU nastaviti s pripremama kao i s ratifikacijom postojećeg sporazuma o britanskom izlasku koji je zaustavljen sa britanske strane.

Velika Britanija bi trebala napustiti Uniju 29. marta.

Izvor: Agencije