Juncker i Barnier: Nema alternativnog rješenja za ‘backstop’

Juncker je podsjetio da Britanija izlazi iz EU-a za manje od dva mjeseca i da pregovori o Brexitu nisu igra (EPA)
Juncker je podsjetio da Britanija izlazi iz EU-a za manje od dva mjeseca i da pregovori o Brexitu nisu igra (EPA)

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier poručili su u srijedu u Europskom parlamentu da nema alternativnog rješenja za “backstop”, dio sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a koji za cilj ima ostaviti granicu između europske članice Irske i Sjeverne Irske otvorenom.

Dan nakon izglasavanja amandmana “N” u donjem domu britanskog parlamenta kojim se traže “alternativna rješenja” za tzv. “backstop” Juncker je podsjetio da Ujedinjeno Kraljevstvo izlazi iz Europske unije za manje od dva mjeseca i upozorio da pregovori o Brexitu nisu igra.

Donji dom britanskog parlamenta u utorak navečer s 317 glasova za i 301 protiv izglasao je amandman “N”, konzervativnog zastupnika Grahama Bradyja, no alternativna rješenja nisu specificirana.

Šef Europske komisije kazao je da je postojeći dogovor o izlasku Velike Britanije najbolji i jedini sporazum.

Juncker: Neće se opet pregovarati o sporazumu

“Jučerašnja rasprava i glasovanje u donjem domu britanskog parlamenta to nije promijenilo. O sporazumu o povlačenju neće se opet pregovarati”, rekao je Juncker. 

“Jučerašnje glasovanje povećava rizik neurednog Brexita, moramo se pripremiti na sve moguće scenarije”, dodao je Juncker na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u srijedu.

I pregovarač EU-a za Brexit Michel Barnier uvjeren je kako nema boljeg rješenja od “backstopa”.

“Trebale su nam dvije godine da dođemo do takvog rješenja. Trebamo ‘backstop’ baš takav kakav jest”, kazao je Barnier. 

“‘Backstop’ u trenutačnom obliku neće spriječiti tvrdu granicu, već će ju stvoriti”, uvjeren je britanski eurozastupnik Ashley Fox (ECR), dok je britanski eurozastupnik Nigel Farage (EFD) u raspravi prozvao britansku premijerku i optužio EU za postavljanje ultimatuma. 

“May je potpisala katastrofalan sporazum. Nijedna zemlja, osim da je poražena u ratu, ne bi potpisala takvo nešto”, poručio je euroskeptik Farage. 

‘Mijenjate mišljenje svakog dana i stvarate nesigurnost’

Čelnik liberala u Europskom parlamentu Guy Verhofstadt (ALDE) poručio je Britancima da je vrijeme da se prvo u svojim redovima dogovore na koji će način pristupiti Brexitu. 

“Mijenjate mišljenje svakog dana, stvarate nesigurnost i nestabilnost umjesto zaključivanja novih odnosa s EU-om”, kazao je Verhofstadt. 

Britanski zastupnici odbacili su u utorak dva amandmana kojima bi parlament spriječio da Velika Britanija izađe iz EU-a bez sporazuma ne uspije li premijerka May potvrditi sporazum u veljači.

Poslije su tijesno prihvatili prijedlog kojim se vlada poziva da zaustavi potencijalni neuredni sporazum o izlasku. 

Takozvani Spelmanin amandman dobio je 318 glasova za, a 310 ih je bilo protiv, a njime se odbacuje “mogućnost da Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU bez Sporazuma o povlačenju i okvira za buduće odnose”.

Izvor: Agencije


Povezane

Francuski i predsjednik Evropskog vijeća protive se zahtjevu britanskih parlamentaraca da se zamijeni dogovor o takozvanom backstopu, granici između evropske članice Irske i britanskog teritorija Sjeverne Irske.

30 Jan 2019
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO