Holandija: Djeca migranata će lakše dobijati azil

Ministar za migracije izgubit će diskreciono pravo da odobri boravišne dozvole u izuzetnim okolnostima (Arhiva)
Ministar za migracije izgubit će diskreciono pravo da odobri boravišne dozvole u izuzetnim okolnostima (Arhiva)

Vladajuća koalicija holandskog premijera Marka Ruttea, koju čine četiri političke stranke, postigla je sporazum o politički osjetljivom problemu – da li se stotinama mladih migranata treba dozvoliti da ostanu u toj državi.

Holandski ministar za migracije Mark Harbers izjavio je da će po tom sporazumu slučajevi brojne djece koja su aplicirala za azil i bila odbijena, ponovo biti razmatrani, prenosi AP.

Kako su prenijeli holandski mediji, za sada je ovom odlukom pogođeno 700 djece.

Politika ‘pomilovanje djece’

Prema dogovoru, imigracionim službenicima bit će data veća ovlaštenja kako bi ubrzali proces davanja azila, a ministar za migracije izgubit će diskreciono pravo da odobri boravišne dozvole u izuzetnim okolnostima.

Holandska politika, poznata kao “pomilovanje djece”, uvedena 2013. godine, predviđa davanje azila djeci koja su u zemlji više od pet godina, dok će njihovi zahtjevi za azil biti obrađeni ako ispunjavaju određene kriterije.

Međutim, pravni zastupnici djece rekli su da je veoma mali broj zahtjeva bio prihvaćen.

Izvor: Agencije


Povezane

Antimigrantsko raspoloženje u većem dijelu Evrope nije zaobišlo ni Holandiju, u kojoj se spremaju opšti izbori. Ankete pokazuju jačanje krajnje desnice, koja se zalaže za zatvaranje granica migrantima i otkazivanje gostoprimstva najvećem broju njih. Posebno muslimanima, koje ultradesničar Geert Wilders nastoji predstaviti kao prijetnju Holandiji i njenim vrijednostima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO