Grobnica kraljeva u Jerusalemu pripada Francuskoj

Francuska je zatvorila objekat 2010. kako bi izvršila popravke i renoviranja (Al Jazeera)

Francuska, za razliku od drugih velikih sila, u svom vlasništvu ima četiri arheološka nalazišta u Jerusalemu.

“Grobnice kraljeva” jedan je od objekata nad kojim se vihori francuska zastava i od kojih Pariz uopće ne namjerava odustati, piše francuski list Le Figaro

Francuski konzulat u Jerusalemu odgovoran je za upravljanje “Grobnicama kraljeva”, Crkvom Pater Noster, manastirom Abo Ghosh, te Manastirom svete Marije u Jerusalemu.

Izgleda da su Osmanlije predale Francuzima te spomenike, izuzev “Grobnica kraljeva”. Francuska porodica kupila ih je u 19. stoljeću i ustupila ih francuskoj državi, a Osmanlije su priznale taj ustupak. 

Jevreji tvrde da je ovo mjesto za njih sveto, zbog čega pokušavaju primorati Francusku da ga otvori kako bi tu mogli obavljati molitvu. Francuska je zatvorila objekat 2010. kako bi izvršila popravke i renoviranja i time osigurala njegovu sigurnost i otpornost na zemljotrese.

Žalba ortodoksnih Jevreja

Prema informacijama od osoba bliskih francuskom ministru vanjskih poslova Jean-Yvesu Laudrianu, objekt bi trebao biti otvoren u narednim sedmicama.

Grupa ortodoksnih Jevreja podnijela je žalbu izraelskom rabinskom sudu protiv Francuske, ali Pariz je odbio priznati vjerske sudove te smatra da je Istočni Jerusalem izvan jurisdikcije Izraela kao okupirano područje prema međunarodnom pravu.   

Prije ponovnog otvaranja Grobnica kraljeva, ili Grobnica sultana, kako je nazivaju Palestinci, Francuska traži da upravlja tim mjestom i vodi ga kako želi, prema savjetniku francuskog ministra vanjskih poslova.

Također traži da se svima garantira sloboda obavljanja molitve uz uvjet da to bude u skladu s njegovom svetošću i da se ne pretvori u mjesto demonstracija ili bacanja kamenja, kao što se dogodilo prije nekoliko sedmica.

Francuska je zaprijetila da će, u slučaju da dođe do nasilnih radnji na tom mjestu, ponovo pokrenuti pitanje njegovog zatvaranja.

Izvor: Agencije