U Parizu uhapšen jedan od vođa ‘Žutih prsluka’

Drouet je lično, na videosnimku objavljenom na Facebooku, pozvao na organiziranje akcije na Elizejskim poljanama (EPA)
Drouet je lično, na videosnimku objavljenom na Facebooku, pozvao na organiziranje akcije na Elizejskim poljanama (EPA)

Erik Drue, jedan od vođa pokreta “Žuti prsluci”, uhapšen je u Parizu zbog “organizovanja neprijavljenih protesta”, javljaju francuski mediji.

Drue je uhapšen 2. januara uveče u blizini Jelisejskih polja, kada je, zajedno sa 50-ak osoba u žutim fluorescentnim prslucima, došao na Trg sloge kako bi zapalili sveće u znak podrške povređenim demonstrantima iz tog pokreta.

On je još u policiji, zajedno sa još tri osobe, prenosi portal Franceinfo.

Drue je već bio uhapšen 22. decembra zbog nezakonitog nošenja neke vrste pendreka i “učešća u grupi formiranoj radi nasilja ili uništavanja”, za šta će mu biti suđeno 5. juna.

Francuska televizija BFM navodi da okupljanje “Žutih prsluka” na Trgu sloge u sredu uveče nije prvo koje nije prijavljeno vlastima, ali napominje da je Drue pod istragom te da, u okviru pravosudne kontrole, mora da poštuje određene obaveze.

Advokat: Neopravdano hapšenje

Drueov advokat rekao je da je reč o “neopravdanom hapšenju i praksi neke druge zemlje i nekog drugog vremena”.

Od kada je 17. novembra 2018. pokret “Žuti prsluci” postao aktivan, na društvenim mrežama su se oglasile mnogobrojne grupe, pozivajući na antivladine proteste svake subote do 31. decembra, pri čemu je retko koji protest bio prijavljen vlastima, ali je bilo teško identifikovati organizatore okupljanja.

U sredu je, međutim, Drue lično, na videosnimku objavljenom na Fejsbuku, pozvao na organizovanje akcije te večeri na Jelisejskim poljima, sa ciljem da se “javnost šokira”.

Posle tog poziva, vlastima je “postalo jasno” da je Drue jedan od organizatora, što je, navodi se, opravdalo njegovo hapšenje.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO