Trump nije definirao rok za povlačenje iz Sirije, želi zaštititi Kurde

Donald Trump nije objavio vremenski okvir za vojno povlačenje američkih vojnika iz Sirije (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump je izjavio da će se Sjedinjene Američke Države povući iz Sirije “kroz neko vrijeme”, ne preciziravši koliko će to trajati.

On je naznačio da želi zaštititi sirijske Kurde, ključne saveznike Zapada u ratu protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, a njihovu je zaštitu zatražio i francuski predsjednik Emmanuel Macron od ruskog kolege Vladimira Putina.

Trump nije objavio vremenski okvir za vojno povlačenje iz Sirije, koje je najavio prošlog mjeseca, protivno mišljenju najviših savjetnika za nacionalnu sigurnost i bez konsultiranja sa zastupnicima ili američkim saveznicima koji se bore protiv ISIL-a.

Zbog te Trumpove odluke, ostavku je podnio ministar obrane Jim Mattis.

Kurdi sve bliže Assadu

Na sastanku kabineta u Bijeloj kući Trump je rekao da nikada nije razgovarao o navodnom roku od četiri mjeseca za povlačenje 2.000 američkih vojnika iz Sirije, usred borbe s pripadnicima ISIL-a.

Zadnjih dana čini se da je odustao od naglog povlačenja te ističe da će ono biti polagano.

“Polako vraćamo naše vojnike kući, da budu sa svojim porodicama, dok se istovremeno borimo protiv ostataka ISIL-a”, objavio je na Twitteru u ponedjeljak.

Republikanski senator Lindsey Graham rekao je da Trump želi osigurati da se Turska ne sukobi sa snagama sirijskih Kurda (Jedinice narodne zaštite – YPG) kada američki vojnici odu i uvjerava Tursku da će imati tampon zonu u tom području kako bi joj se pomoglo da zaštiti svoje interese.

Turska prijeti ofenzivom protiv YPG-a, smatrajući njegove borce ogrankom kurdskih separatista iz Turske.

Osjećajući se izdani, sirijski Kurdi su se počeli zbližavati sa sirijskom Vladom.

U međuvremenu se konvoj boraca sirijskih Kurda povukao iz Manbija, na sjeveru Sirije, objavilo je sirijsko Ministarstvo obrane, a prenosi agencija dpa.

Macron traži da se Kurdi ‘sačuvaju’

Do sada se povuklo oko 400 boraca, navodi ovo ministarstvo i dodaje da je povlačenje dio dogovora za povratak normalnog života u tom području.

Povukli su se na istočnu obalu Eufrata, prenijela je sirijska novinska agencija.

U konvoju je bilo više od 30 vozila.

Međutim, Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da se do sada povuklo samo 250 boraca, koji su se borili pod vodstvom Sirijskih demokratskih snaga, uz podršku SAD-a.

Francuski predsjednik rekao je u srijedu Putinu da sirijski Kurdi, saveznici Zapada u borbi protiv ISIL-a u Siriji, moraju biti “sačuvani”.

Izvor: Agencije