Bahrein potvrdio doživotne kazne opozicijskim čelnicima

Otkad su bahreinske vlasti suzbile ulične proteste 2011, demonstranti se često sukobljavaju sa sigurnosnim snagama (Arhiva)

Bahreinski najviši sud potvrdio je doživotne kazne trojici opozicijskih čelnika na osnovu optužbi za špijunažu za Katar, objavile su u nedjelju državna novinska agencija BNA i grupe za ljudska prava.

Glavni sekretar stranke Al-Wefaq šeik Ali Salman i dvojica viših čelnika šeik Hasan Sultan i Ali al-Asvad osuđeni su na doživotni zatvor u novembru, kad im je ukinuta oslobađajuća presuda.

Grupa za ljudska prava smještena u Londonu, Bahreinski institut za prava i demokratiju (BIRD), osudila je odluku i navela da se obilježava kraj “dugog suđenja punog propusta”.

Otkad su bahreinske vlasti suzbile ulične proteste 2011, demonstranti se često sukobljavaju sa sigurnosnim snagama, na koje je bilo izvedeno nekoliko bombaških napada.

Žele političke i društvene reforme

Manama kaže da Katar podržava nerede, a te optužbe službena Doha odbacuje.

Al Wefaq, čvrsto povezan s većinskim šiitskim muslimanima, zauzima se za društvene i političke reforme u zemlji koju vodi sunitska kraljevska porodica.

Sultanu i Al-Aswadu sudilo se u odsutnosti.

Salman je već služio četverogodišnju zatvorsku kaznu za poticanje mržnje i vrijeđanje Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon čega je 2015. uhapšen.

Izvor: Agencije