Američki službenici na poslu, ali prijeti nova blokada vlade

Trump prijeti da će ponovo proglasiti blokadu ako se do 15. februara ne postigne prihvatljivo rješenje za pitanje granice (EPA)
Trump prijeti da će ponovo proglasiti blokadu ako se do 15. februara ne postigne prihvatljivo rješenje za pitanje granice (EPA)

Američke vladine agencije u ponedjeljak su nastavile s radom te se približno 800.000 saveznih radnika vratilo na posao nakon 35 dana blokade vlade dok se vlasti pripremaju na pregovore o financiranju kako bi izbjegle još jednu blokadu prije isteka roka od tri tjedna, javlja Reuters.

Najdulja blokada vlade u američkoj povijesti završila je u petak nakon što je predsjednik Donald Trump popustio pod pritiskom i pristao okončati blokadu vlade, čije su se posljedice proširile zemljom.

Trump je s Kongresom postigao dogovor o trotjednoj deblokadi približno četvrtine vlade koja je bila blokirana unatoč tomu što nije dobio 5,7 milijarda dolara koje je zahtijevao za izgradnju dugo najavljivanog zida na američko-meksičkoj granici.

Sad je neizvjesno kako će američke vlasti riješiti pitanje granične sigurnosti do 15. veljače, izbjegavajući pritom još jedno zatvaranje vlade. Odbor će pokušati postići kompromis u vezi s pitanjem granice dok se Kongres priprema za ponovno zasjedanje u ponedjeljak.

Trump prijeti novom blokadom

“Vlada nastavlja s radom, no ne možemo zaboraviti da je blokada predstavljala nepotrebnu muku za milijune Amerikanaca”, napisala je zastupnica Madeleine Dean na Twitteru.

Ona je jedna od predstavnica demokrata koji su preuzeli dužnost ovog mjeseca nakon što je njihova stranka preuzela većinu u Zastupničkom domu.

Trump je zaprijetio da će ponovno proglasiti blokadu ne postigne li se do 15. veljače prihvatljivo rješenje za pitanje granice, nakon čega je u nedjelju izrazio skepticizam da će takav dogovor biti postignut.

Također je ostavio mogućnost proglašavanja izvanrednog stanja kako bi dobio novac potreban za izgradnju zida, a demokrati i neki republikanci najavili su da će se sudskim putem boriti protiv takvog poteza.

Plaća nakon 35 dana

Demokrati se protive ulaganju sredstava u izgradnju zida, no podupiru ulaganje dodatnih sredstava u sigurnosne mjere, poput tehnoloških rješenja te većeg broja službenika granične kontrole.

Republikanci, koji su imali kontrolu nad Kongresom u vrijeme kad je blokada vlade počela, također su oprezni u vezi s ponovnom blokadom. Ankete su pokazale da javnost ponajviše krivi Trumpa i njegovu stranku za blokadu.

Savezni djelatnici ovoga će tjedna biti plaćeni nakon 35 dana. Poduzeća koja su se oslanjala na rad vlade suočena su s velikim gubicima, no neki zastupnici zagovaraju uvođenje propisa koji bi obvezao državu na podmirivanje tih dugova.

“Nikad više ne smijemo američke obitelji dovesti u ovako tešku situaciju”, napisao je američki senator Richard Durbin na Twitteru u nedjelju.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO