Završen Svjetski ekonomski forum u Davosu

Danas Forum u Davosu predstavlja značajnu priliku za razmjenu ideja u poslovnom svijetu i umrežavanje (EPA)

U petak je završen Svjetski ekonomski forum (WEF) u Davosu, u Švicarskoj, koji je i ove godine okupio utjecajne ljude iz svijeta ekonomije i politike.

Od utorka je održano niz panela i sesija, na kojima su učesnici govorili o aktuelnim pitanjima iz ekonomije i drugih područja.

Tema ovogodišnjeg samita bila je “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne arhitekture u vrijeme četvrte industrijske revolucije”.

Prisustvovalo je više od 3.000 poduzetnika, političara, akademskih radnika i predstavnika nevladinog sektora iz 110 zemalja, a održano je i više od 350 sesija.

Među prisutnima su bili deseci predsjednika i premijera država.

Važnost međunarodne saradnje

Glavne teme samita bile su globalizacija, klimatske promjene, trgovinski ratovi, kriza u Jemenu i Siriji, porast populizma, problem migracija, borba protiv siromaštva i proces odvajanja Velike Britanije od Evropske unije (Brexit).

Među glavnim temama bili su i razvoj tehnologije, društvena transformacija brzog razvoja u medicini, mentalnom zdravlju, robotici, umjetnoj inteligenciji i digitalizaciji.

Na sastancima je naglašena važnost međunarodne saradnje kako bi globalizacija bila inkluzivna.

Temelje Svjetskog ekonomskog foruma postavio je 1971. profesor ekonomije Klaus Schwab, koji je u to vrijeme radio na Univerzitetu u Ženevi.

Tada osnovana organizacija nazvana je Evropski menadžment-forum, koji je 1987. preimenovan u Svjetski ekonomski forum.

Danas Forum u Davosu predstavlja značajnu priliku za razmjenu ideja u poslovnom svijetu i umrežavanje.

Zavisi od približno 1.000 kompanija

Cilj WEF-a jest popraviti stanje u kojem je svijet, a u posljednje vrijeme, zbog globalnih ekonomskih ratova i zato što se Evropljani počinju okretati čelnicima s populističkom i rasističkom retorikom, sve su češća pitanja o tome uspijeva li Forum ispuniti svoju misiju.

Kritičari WEF-a smatraju da su sastanci prilika da velike kompanije, daleko od očiju javnosti, lobiraju kod određenih predstavnika vlasti.

Pojedine nevladine organizacije u Evropi tvrde da WEF u potpunosti zavisi od približno 1.000 kompanija koje podržavaju njegove aktivnosti.

Izvor: Agencije