Vijeće sigurnosti UN-a: SAD traži priznanje Guaidoa, Rusija protiv

UN, Vijeće sigurnosti
Protiv sastanka se izjasnilo šest zemalja - Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Belgija i SAD (EPA)

Američki državni sekretar Mike Pompeo izvijestit će u subotu Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda o stavu SAD-a povodom događanja u Venecueli i zatražit će od članica tog tijela da priznaju opozicijskog čelnika Juana Guaidóa za prijelaznog predsjednika Venecuele, saopćio je u petak State Department, prenosi AP.

Iz Washingtona su zatražili hitan sastanak Vijeća sigurnosti nakon što su SAD i neke druge zemlje priznale Guaidóa kao predsjednika i pozvale Nicolasa Madura da mu preda vlast.

Venecuela je nakon toga prekinula diplomatske odnose sa SAD-om i pozvala američke diplomate da napuste zemlju.

Dok su SAD, Kanada, mnoge zemlje Južne Amerike i iz Evropske unije stale uz Guaidóa, podršku Maduru iskazale su Rusija, Turska, Kina i Iran.

Rusija, koja je stalna članica Vijeća sigurnosti, pozvala je na rješenje krize u Venecueli te izrazila uvjerenje da inicijativa SAD-a u Vijeću sigurnosti za priznanje Guaidóa za predsjednika neće biti usvojena.

Ruski ambasador: To neće proći

“To neće proći”, izjavio je ambasador Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzja za Reuters, koji je dodao da je stav Rusije povodom krize u Venecueli “ostao nepromijenjen”.

Glasnogovornik Kremlja izjavio je u četvrtak da je Maduro za Rusiju legitimni predsjednik Venecuele te da su pokušaji opozicije da uzurpiraju vlast u toj zemlji u potpunosti nelegalni.

Maduro je u petak izjavio da će nastaviti vladati zemljom uprkos tome što se Guaidó proglasio privremenim predsjednikom, ali je, također, poručio da je spreman na dijalog s opozicijom.

Maduro je rekao da Guaidóovo samoproglašenje predsjednikom predstavlja pokušaj “državnog udara”, potaknut iz SAD-a, te naglasio da nema ustavnih razloga da bude smijenjen sa vlasti.

Također je ponovio da Venecuela prekida diplomatske odnose sa SAD-om i da američko diplomatsko osoblje mora napustiti zemlju do nedjelje.

Izvor: Agencije