Saradnik Donalda Trumpa pušten uz kauciju

U optužnici se navode razgovori Rogera Stonea o ukradenim e-mailovima Demokratske stranke koje je objavio WikiLeaks uoči izbora (AP)

Istraga navodnog ruskog miješanja u predsjedničku kampanju 2016. “najveći je lov na vještice u historiji naše zemlje”, rekao je američki predsjednik Donald Trump u petak komentirajući hapšenje svog dugogodišnjeg političkog saveznika Rogera Stonea.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država uhapsile su Stonea, saradnika predsjednika Donalda Trumpa, zbog navodnog utjecaja na svjedoke i drugih krivičnih djela.

Ured specijalnog savjetnika Roberta Muellera u petak je saopćio da je Federalni istražni biro (FBI) uhapsio Stonea na Floridi nakon optužnice visoke porote.

Kasnije, Stone je pušten uz kauciju od 250.000 dolara.

Stone je odbacio sve optužbe i izjavio da neće svjedočiti protiv predsjednika Trumpa jer bi, kako je rekao, to bile “lažne optužbe”.

Istakao je da će se sljedećeg mjeseca na saslušanju u Washingtonu izjasniti da nije kriv.

Dok je Stone govorio ispred suda na Floridi, grupa građana uzvikivala je: “Zatvorite ga”, što je bio Trumpov predizborrni slogan kojim su kritikovali Hillary Clinton.

Podsjetimo, Stone je uhapšen na Floridi pod optužbom za davanje lažnih izjava i utjecanja na svjedoke.

Taj slučaj vodi Robert Mueller, koji istražuje navodne veze između Rusije i predsjedničke kampanje Donalda Trumpa. Dosad je Muellerova istraga dovela do optužnica protiv više Rusa i nekoliko osoba povezanih s američkim predsjednikom.

Bijela kuća: Nema veze s predsjednikom

Stone je ranije često ponavljao Trumpovu tvrdnju da je Muellerova istraga “politički motiviran lov na vještice”.

Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, izjavila je da optužnica protiv Stonea, dugogodišnjeg saradnika američkog predsjednika, nije povezana s predsjednikom ili Bijelom kućom.

Ona nije direktno odgovorila na pitanje kojem je zvaničniku predizbornog štaba naređeno da Stoneu pruži informaciju o objavama WikiLeaksa.

Mueller istražuje navodne utjecaje Rusije na predsjedničke izbore u SAD-u 2016.

No, optužnica, navodno, Stonea ne tereti da je sarađivao s ruskom vladom.

Agencija AP javlja da se u optužnici navode Stoneovi razgovori o ukradenim e-mailovima Demokratske stranke koje je objavio WikiLeaks uoči izbora.

Muellerov ured objavio je da su e-mail adrese koje su pripadale Johnu Podesti, šefu kampanje demokratske kandidatkinje Hillary Clinton, hakirali ruski obavještajci.

Stone je optužen po sedam tačaka, među kojima je jedna ometanje zvaničnog postupka, pet tačaka o lažnom svjedočenju i jedna o utjecaju na svjedoke.

On bi se pred sudom trebao pojaviti kasnije u petak.

Izvor: Al Jazeera i agencije