Turska tvrdi da može sama stvoriti sigurnu zonu u Siriji

Turska želi uspostaviti tridesetak kilometara duboku zonu uz sirijsko-tursku granicu (EPA)
Turska želi uspostaviti tridesetak kilometara duboku zonu uz sirijsko-tursku granicu (EPA)

Turska je sposobna sama stvoriti “sigurnu zonu” u Siriji, no ne želi isključiti Sjedinjene Države, Rusiju i druge ako žele surađivati, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu. 

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump naglo odlučio povući svih 2 hiljade američkih vojnika iz Sirije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkrio je da je s američkim čelnikom razgovarao o tome da Turska uspostavi tridesetak kilometara duboku zonu uz sirijsko-tursku granicu. 

Cavusoglu je za televiziju A Haber kazao da oko planirane zone još ništa nije sigurno, no da su stajališta Washingtona i Ankare usklađena, osim u nekoliko tačaka. 

“Mogli bismo sami uspostaviti sigurnu zonu, no ne želimo isključiti SAD, Rusiju ili druge ako žele sarađivati”, rekao je turski ministar. 

Erdogan se u srijedu u Moskvi susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Cavusoglu je poslije poručio da su Rusija i Turska na istoj valnoj dužini glede političkog rješenja za Siriju, osim po pitanju ostanka predsjednika Bashara al-Assada na vlasti. Moskva ga podupire, a Ankara priželjkuje njegov odlazak. 

Turska u neizravnom kontaktu sa sirijskom vladom

Cavusoglu je otkrio i da je Turska u neizravnom kontaktu sa sirijskom vladom, no nije objasnio na što misli. Dodao je kako su Ankara i Washington počeli raspravljati o sastavu vlasti u Manbiju, sirijskom gradu koji je trenutno pod kontrolom paravojske saveznice sirijskih Kurda koje podržava SAD. 

Turska kurdsku paravojsku YPG smatra terorističkom skupinom, produžetkom zabranjene Kurdistanske radničke partije (PKK) koja tri desetljeća vodi borbu protiv turske države i koju terorističkom organizacijom smatraju i SAD i Evropska unija. 

Erdogan je u ponedjeljak rekao da Ankara neće dopustiti da sigurna zona koju razmatra postane baza za militante. 

Cavusoglu je najavio da će u četvrtak u Ankaru na razgovor s turskim dužnosnicima stići Jim Jeffrey, američki predstavnik za Siriju. 

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO