Sat apokalipse ostao na dva minuta do ponoći

Kazaljka sata se nalazi dva minuta do ponoći kao i 1953. godine, kada su SAD i Sovjetski savez testirali hidrogensku bombu (EPA)

Sat apokalipse, koji simbolizira neminovnost globalne kataklizme, ostaje na dva minuta do ponoći, uglavnom zbog upotrebe informacija kao oružja za slabljenje demokratije u svijetu, saopćili su američki naučnici, koji svake godine prilagođavaju kazaljke u skladu s dešavanjima u svijetu.

Kazaljka sata se nalazi dva minuta do ponoći kao i 1953. godine, kada su Sjedinjene Američke Države i tadašnji Sovjetski savez testirali hidrogensku bombu, navodi se u izvještaju Biltena nuklearnih naučnika (Bulletin of the Atomic Scientists – BSA).

Kazaljka je na istom mjestu kao i prošle godine, ali to nije znak stabilnosti, rekla je članica BSA Rachel Bronson, prenosi Beta.

Prema njenim riječima, zbog rizika od nuklearnog rata, klimatskih promjena i širenja “lažnih vijesti” kao oružja destabilizacije, svijet je ušao u fazu, koji naučnici zovu “novi abnormalni period”.

Opasnost od nuklearnog rata

Bivši guverner Kalifornije Jerry Brown, koji je također član BSA, ocijenio je da svjetski rukovodioci ne čine dovoljno kako bi se smanjila opasnost od izbijanja nuklearnog rata.

“Zaslijepljenost i glupost političara i njihovih savjetnika je zaista nešto šokantno u odnosu na opasnost od nuklearne katastrofe. Mi smo kao putnici ‘Titanica’. Ne vidimo ledeni brijeg pred nama, ali zato uživamo u dobrom jelu i muzici”, rekao je Brown.

Sat apokalipse, ili sudnjeg dana, nastao je ubrzo nakon početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Chicagu.

Ponoć predstavlja smak svijeta.

Naučnici koriste analogiju prebrojavanja vremena do ponoći kako bi upozorili na opasnost od nuklearnih, ekoloških i tehnoloških prijetnji.

Izvor: Agencije