Ruski vojni avioni povrijedili švedski zračni prostor

Švedske snage navele su da su tri ruska aviona letjela južno od švedskog grada Karlshamna (Ilustracija)

Nakon što je Ministarstvo odbrane Rusije saopćilo da je ruski avion presreo švedski izviđački avion iznad Baltičkog mora, oglasila se i švedska vojska, navodeći da je ruski izviđački avion, u pratnji dva ruska borbena aviona, nakratko povrijedio švedski zračni prostor iznad obale Baltičkog mora.

Švedske vojne snage navele su da su Il-20 i dva aviona Su-27 Flanker letjela u subotu južno od švedskog grada Karlshamna, 135 kilometara sjeveroistočno od Malmoea, prenio je AP.

Vojska je u saopćenju navela da su avioni ušli u švedski zračni prostor bez dozvole i da je ta epizoda prijavljena švedskoj Vladi.

Letio s isključenim radiopredajnikom

Prethodno je rusko Ministarstvo odbrane saopćilo da je ruski borbeni avion Su-27 presreo je švedski izviđački avion iznad Baltičkog mora.

U saopćenju se navodi da je ruska služba koja kontrolira zračni prostor uočila metu u zraku kako se približava granici, kao i da je poslan avion Su-27 da bi ga presreo.

Uvrđeno je da je riječ o izviđačkom avionu Gulfstream švedskih zračnih snaga, koji je letio s isključenim radiopredajnikom, navodi agencija TASS, a prenosi Tanjug.

Nakon toga švedski avion udaljio se od ruske granice, a Su-27 vratio se u bazu.

Izvor: Agencije