AI: Egipat opasniji nego ikada za kritičare

Egipatski sud ignorirao je to što su optuženi tokom sudskog procesa priznali zločine uz prisilu te bili izloženi mučenju (EPA)

Grupa za ljudska prava Amnesty International tvrdi da se Egipćani suočavaju s napadom bez presedana na slobodu izražavanja.

Egipatske vlasti su u 2018. godini zatvorili najmanje 113 osoba koje su miroljubivo izražavale svoje mišljenje, tvrdi Amnesty u saopćenju objavljenom u četvrtak.

Dodaje se da je zemlja postala opasnija nego ikada kada je riječ o otvorenom kritiziranju vlasti.

“Danas je mnogo opasnije otvoreno kritizirvati vladu u Egiptu nego ikada u novijoj historiji zemlje”, ističe Najia Bounaim, direktor Amnestyja za Sjevernu Afriku.

“Oni koji žive pod predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sissijem izloženi su napadima bez presedana. Ljudi koji miroljubivo iznose svoje mišljenje tretiraju se poput kriminalaca.”

Kritičari iza rešetaka

Zatvorene osobe se, dodaje se u saopćenju, suočavaju s optužbama kao što su “članstvo u terorističkoj grupi”, kako egipatske vlasti nazivaju Muslimansku braću, ili “širenje netačnih informacija” , te se izvode na “nepošteno” suđenje.

Grupa sa sjedištem u Londonu tvrdi da su oni koji su se u 2018. usudili kritizirvati vlast, smješteni u zatvor, da često provode vrijeme u samici ili, jednostavno, nestaju.

Nije bilo odgovora od vlade, koja je konstantno na udaru kritika zbog kršenja ljudskih prava.

Predsjednik Sisi negira da u Egiptu postoje politički zatvorenici te tvrdi da se svi koji su iza rešetaka suočavaju sa zakonom propisanim mjerama.

Grupe za ljudska prava redovno kritiziraju vladu Sisija za suzbijanje sekularnih i ljevičarskih aktivista, kao i simpatizera zabranjene grupe Muslimanska braća.

Nadzor društvenih mreža

Vlada je, također, usvojila zakon kojim se omogućava nadzor nad računima na popularnim društvenim mrežama, kao i njihovo blokiranje ukoliko se utvrdi da se sa njega šire “lažne informacije”.

Grupe za ljudska prava navode da zakon predstavlja udar na slobodu izražavanja na internetu, koji je ostao jedan od posljednjih načina da se digne glas protiv Sisijeve vladavine.

S druge strane, vlasti kažu da je takva mjera potrebna za očuvanje stabilnosti u državi.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Američka mreža CBS objavila je razgovor s egipatskim predsjednikom Abdul-Fattahom al-Sisijem uprkos zahtjevu zvaničnog Kaira da to ne čini. Al-Sisi je rekao da njegova zemlja vojno sarađuje s Izraelom, a negirao je kršenje ljudskih prava u Egiptu.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO