Sud dao za pravo Trumpovoj zabrani služenja vojske transrodnim osobama

Trump može, navodi list, tražiti ovlasti za borbu na Bliskom istoku na osnovu tri zakona (EPA)
Trump može, navodi list, tražiti ovlasti za borbu na Bliskom istoku na osnovu tri zakona (EPA)

Američki vrhovni sud je dao za pravo predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu koji je zabranio vojnu službu brojnim transrodnim osobama, dopustivši da ta politika stupi na snagu tako što je poništio odluke nižih sudova koji su je blokirali pozivajući se na ustav.

Odlukom, za koju je bilo pet konzervativnih nasuprot četvoro liberalnih sudaca, odobrava se zahtjev Trumpove administracije da se ukinu nalozi federalnih sudaca protiv te politike dok se njezina legalnost provjerava na nižim sudovima, prenosi Hina.

Suci su, međutim, odbacili zahtjev da oni odluče o meritumu stvari, prije nego što o tome presude savezni prizivni sudovi koji razmatraju to pitanje.

Odvjetnici koji zastupaju transrodne osobe osudili su sudsku odluku.

Trump: Golemi medicinski troškovi i poremećaji

“Više od 30 mjeseci, transrodni vojnici hrabro služe našoj zemlji, a sada im je još jednom izmaknuto tlo pod nogama”, rekao je Peter Renn, odvjetnik udruge Lambda Legal koja zastupa neke od tužitelja.

Predsjednica Zastupničkog doma, demokratkinja Nancy Pelosi ocijenila je da je zabrana koju je republikanski predsjednik “uveo transrodnim Amerikancima smišljena kako bi se ponizilo hrabre muškarce i žene koji žele služiti svojoj domovini”.

Trump je 2017. objavio plan po kojem bi se transrodnim osobama zabranilo služenje u vojsci, ukidajući tako politiku koju je godinu dana ranije uveo bivši demokratski predsjednik Barack Obama dopustivši im po prvi put da služe vojsku otvoreno i dobiju medicinsku skrb kako bi prešli u drugi spol.

Trump, čija je administracija poduzela i druge korake kako bi se ograničila prava trasrodnih Amerikanaca, kaže da njihova služba u vojsci izaziva “goleme medicinske troškove i poremećaje”.

Izvor: Agencije


Povezane

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da transrodnim osobama zabrani služenje vojske izazvala je talas protesta. Trump je odluku saopštio na Twitteru, rekavši da zvanični Washington ne može da podnese medicinske troškove i druge probleme koje u vojsci stvara prisustvo transrodnih osoba. 

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO