Moskva traži da Izrael obustavi proizvoljne napade na Siriju

Izraelska vojska izvela je zračne udare na teritoriju Sirije početkom sedmice (EPA)

Izraelska praksa proizvoljnih napada na Siriju mora biti okončana, izjavila je u srijedu glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

“Praksa proizvoljnih napada na teritoriju suverene zemlje, u ovom slučaju Sirije, mora se okončati”, istakla je ona, prenosi agencija Tass.

“Smatramo da podsticanje neprijateljstva u regiji ne ispunjava dugoročni nacionalni interes bilo koje zemlje Bliskog istoka, uključujući i Izrael, naravno”, dodala je Zaharova, prenosi Tanjug.

Meta napada sirijske i iranske mete

“Trebali bismo spriječiti pretvaranje Sirije, koja je pretrpjela posljednjih godina oružani sukob, u arenu rješavanja geopolitičkih pitanja”, izjavila je ona.

Zaharova je pozvala na to da se razmisli o eventualnim posljedicama izazivanja nove spirale tenzija na Bliskom istoku.

Sirijske vlasti su, kako prenosi Russia Today, saopćile ranije kako će “uzvratiti” Izraelu za zračne napade ukoliko Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda hitno ne zabrani upade u sirijski zračni prostor Izraelu.

Izraelska vojska izvela je zračne udare na teritoriju Sirije u noći između nedjelje i ponedjeljka.

Kako je saopćeno, meta napada su bile sirijske i iranske mete u Siriji, uključujući pozicije iranske snage Quds, koja pripada Revolucionarnoj gardi.

U napadima poginula 21 osoba

Izrael je ciljao skladišta oružja, obavještajnu lokaciju i vojni kamp za obuku te više baterija sirijske protuzračne odbrane.

Napadi su bili odmazda za napad raketom iranske proizvodnje koju su ispalile iranske snage u Siriji, navela je izraelska vojska.

U tim napadima je poginula 21 osoba.

Izvor: Agencije