Unija spremna ponovo raditi na političkoj deklaraciji o Brexitu

Dogovor o izlasku u svim svojim dimenzijama, uključujući i 'backstop', najbolji je mogući sporazum, kazao je Michel Barnier (EPA)
Dogovor o izlasku u svim svojim dimenzijama, uključujući i 'backstop', najbolji je mogući sporazum, kazao je Michel Barnier (EPA)

Evropska unija je spremna ponovno raditi na političkoj deklaraciji oko budućih odnosa s Velikom Britanijom, no već dogovoreni sporazum o izlasku jest najbolji mogući, izjavio je u ponedjeljak Michel Barnier, glavni pregovarač Brisela za Brexit.

“Dogovor o izlasku u svim svojim dimenzijama, uključujući i ‘backstop’, najbolji je mogući sporazum”, kazao je Barnier za irsku televiziju RTE, referirajući se na zaštitni mehanizam kojim se želi izbjeći ponovna uspostava graničnih kontrola između Irske, članice EU-a, te Sjeverne Irske, koja će napustiti taj savez.

“Kao što vidim, prateći pomno političku raspravu u Londonu, ona se sada mnogo više bavi budućim odnosom. Kao što sam prošle sedmice rekao u Evropskom parlamentu, ako Velika Britanija želi biti ambicioznija, i mi smo spremni na to.”

Postignuti sporazum najbolji mogući

“Sada je na britanskim čelnicima da stvore stabilnu i pozitivnu većinu za sporazum. Čekamo naredne korake britanske vlade, no spremni smo ponovno raditi na političkoj deklaraciji”, kazao je Barnier.

Britanska premijerka Theresa May će se fokusirati na promjenu “backstopa”, koji bi pod trenutnim dogovorom stupio na snagu ako London i Brisel ne bi uspjeli postići trgovinski dogovor do kraja planiranog prelaznog perioda.

Tom rješenju snažno se protive mnogi zastupnici premijerkinih konzervativaca, kao i manja sjevernoirska stranka DUP, koja joj održava većinu, jer bi “backstop” mogao dovesti do toga da Sjeverna Irska ima drugačiju regulaciju od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Upitan tri puta o tome ima li ikakve mogućnosti za dodatne ustupke po pitanju “backstopa”, Barnier je ponovio da je postignuti sporazum najbolji mogući.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO