UN: Prisilne deložacije prijetnja za 800 palestinskih porodica

Oko 3.500 doseljenika trenutno živi u palestinskim četvrtima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon što su oduzeli palestinske stanove i nekretnine uz potporu izraelskih vlasti (Anadolija)
Oko 3.500 doseljenika trenutno živi u palestinskim četvrtima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon što su oduzeli palestinske stanove i nekretnine uz potporu izraelskih vlasti (Anadolija)

Ured UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova (UN OCHA) u okupiranom Jerusalemu otkrio je kako se više od 800 palestinskih porodica suočava s prijetnjom prisilnog iseljenja iz svojih domova u korist jevrejskih doseljeničkih udruženja.

U saopćenju OCHA-e se navodi kako izraelski sudovi razmatraju slučajeve koje su podnijeli doseljenici protiv stotina palestinskih porodica. Zahtijevaju da Palestinci budu iseljeni iz svojih domova koji će biti predati doseljenicima pod izgovorom da izraelski doseljenici imaju pravo vlasništva nad tim objektima.

U izvještaju se ističe da prisilne deložacije prijete desetinama palestinskih porodica nakon što je izraelski sud presudio u korist doseljeničke organizacije da se palestinska porodica deložira iz stana u kvartu Al Shaykh Jarah u okupiranom Jerusalemu za koji doseljeničke strane tvrde da je u njihovom vlasništvu.

Oduzimanje imovine

Oko 3.500 doseljenika trenutno živi u palestinskim četvrtima u okupiranom Istočnom Jerusalemu, nakon što su oduzeli palestinske stanove i nekretnine uz potporu izraelskih vlasti, navodi se u izvještaju.

Deseci Palestinaca i pristalica izraelskog pokreta “Mir sada” organizirali su demonstracije u kvartu Al Shaykh Jarah u znak solidarnosti sa palestinskim porodicama iz Jerusalema koje okupacione vlasti namjeravaju deložirati iz njihovih domova najkasnije do polovine naredne sedmice.

Pet porodica iz istog kvarta izgubile su sudske sporove koji se tiču dokazivanja prava vlasništva nad stambenim objektima krajem prošle godine. Sud je presudio u korist doseljeničkih udruženja te donio odluku da se stanari deložiraju do 23. ovog mjeseca.

U posljednjih nekoliko godina, doseljenička udruženja su zaplijenila desetine nekretnina u kvartu Al Shaykh Jarah u koje su naselili jevrejske doseljenike, nakon što je izraelski sud presudio da je zemlja na kojoj su objekti izgrađeni bila židovsko vlasništvo 1948. godine.

Politika rušenja

U istom kontekstu, OCHA navodi da su u prve dvije sedmice ovog mjeseca izraelske vlasti srušile trinaest palestinskih objekata.

Kao razlog su naveli nepostojanje građevinskih dozvola, uslijed čega je deset Palestinaca raseljeno i nanesena šteta stotinama drugih.

Do rušenja objekata je došlo i u zoni C u Hebronu na Zapadnoj obali, u Jeninu,  Qalandyi i Beit Iksi u blizini Jeruzalema i planini Mukaber iznad Jerusalema.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više Palestinaca za Al Jazeeru je govorilo o tome kako se osjećaju zarobljenima zbog onoga čemu ih svakodnevno podvrgavaju izraelske vlasti. Naime, kako bi došli na posao, moraju prolaziti mučni proces provjera na punktovima, na kojima znaju čekati satima.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO