Ubijeno 10 pripadnika mirovne misije UN-a u Maliju

Pripadnici misije UN pružili snažan odgovor i ubili nekoliko napadača (Reuters)

Napadači povezani sa Al-Kaidom ubili su deset, a ranili najmanje 25 pripadnika mirovne misije UN-a na sjeveru Malija, saopšteno je iz Ujedinjenih naroda. 

Kako su naveli, riječ je o jednom od najsmrtonosnijih napada na pripadnike mirovne misije UN u posljednjih nekoliko mjeseci, prenosi AP. 

Svi pripadnici mirovne misije UN-a, koji su ubijeni u napadu na njihov kamp u selu na istoku Malija, bili su iz Čada, naveo je u saopštenju portparol generalnog sekretara UN-a. 

Pripadnici misije UN-a pružili snažan odgovor i ubili nekoliko napadača. 

Najgori napad u Maliju

Plavi šljemovi čadskog kontingenta stacionirani u Aguelhoku, na sjeveroistoku zemlje, 200 kilometara od alžirske granice, u zoru su “odbile snažan napad osoba koje su došle u velikom broju vozila opremljenih oružjem”, saopštila je UN-ova misija u Maliju (MINUSMA).

MINUSMA, koja ima oko 12.500 vojnika i policajaca, raspoređena je 2013. kada su sjever Malija zauzele grupe povezane s Al Kaidom. Dosad je izgubila više od 160 pripadnika, od kojih najmanje 100 u napadima, što je više od polovine UN-ovih vojnika ubijenih u svijetu u tom periodu.

Napad koji se dogodio u nedjelju najgori je za UN u toj zemlji. U napadu koji se dogodio u oktobru 2014. poginulo je devet pripadnika nigerijskog kontingenta.

Izvor: Agencije