Puškov: Ratni brodovi u Crnom moru nemaju veze sa sigurnošću SAD-a

Razarač USS Donald Cook, opremljen navođenim raketama, u subotu prošao kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru (EPA)
Razarač USS Donald Cook, opremljen navođenim raketama, u subotu prošao kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru (EPA)

Ruski senator Aleksej Puškov izjavio je kako dolazak američkih ratnih brodova u Crno more nema nikakve veze sa američkom sigurnošću, već je motiviran unutrašnjom politikom.

Puškov je poručio kako bi se američki ratni brodovi trebali kloniti ruske obale, prenosi agencija Reuters.

„Američki ratni brodovi postaju česti posjetitelji u Crnom moru. Ove posjete nemaju nikakve veze sa američkom sigurnošću. Oni zavijore svoju zastavu, pošaju nam signal i smire svoje senatore koji zahtijevaju da se pošalje cjelokupna vojna flota u Crno more. Oni bi se trebali držati dalje od naše obale“, poručio je Puškov na svom nalogu na Twitteru.

Pomorska sigurnost

Američka Šesta flota saopćila je u subotu kako je razarač USS Donald Cook, opremljen navođenim raketama, započeo prolazak kroz moreuz Dardanele na putu ka Crnom moru kako bi „obavio operacije pomorske sigurnosti i povećao regionalnu pomorsku stabilnost, kombiniranu spremnost i pomorski kapacitet sa našim NATO saveznicima i partnerima u regiji“.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije potom je saopćio kako su „snage Crnomorske flote započele praćenje američkog razarača Donald Cook odmah nakon njegovog ulaska u Crno more“.

Prema navodima centra, američki brod će biti praćen elektronskim i tehničkim sredstvima.

Centar za kontrolu nacionalne odbrane Ministarstva odbrane Rusije naveo je kako američki razarač, prema Konvenciji iz Montreuxa, ne može tu ostati duže od 21 dana.

Konvencija iz 1936.

Agencija TAS S prenosi kako ova konvencija regulira prolazak i plovidbu kroz moreuze Bosfor i Dardanele, a da se američki razarač tu ne može zadržati duže od tri sedmice, pošto pripada državi koja ne izlazi na Crno more.

Ruska agencija podsjeća kako je početkom ovog mjeseca bilo navoda o tome da je brod za iskrcavanje Fort McHenry prošao kroz Dardanele ka Crnom moru.

Konvencija iz Montreuxa je potpisana 1936. godine u tom švicarskom gradu, a jedna od potpisnica ovog međunarodnog sporazuma uz Tursku, Veliku Britaniju, Francusku, SSSR i druge države bila je i tadašnja Kraljevina Jugoslavija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO