Njemačka zabranila promet iranskoj aviokompaniji

Za Mahan Air se sumnja da redovito leti za Iransku revolucionarnu gardu i prevozi iranske postrojbe i oružje u Siriju (Reuters)
Za Mahan Air se sumnja da redovito leti za Iransku revolucionarnu gardu i prevozi iranske postrojbe i oružje u Siriju (Reuters)

Njemačka savezni ured za zračni promet u Braunschweigu zabranio je iranskoj zračnoj kompaniji Mahan Air promet u Njemačkoj, priopćeno je u ponedjeljak.

“Mahan Air mora do daljnjega zaustaviti sve letove za i iz Njemačke”, stoji u priopćenju, kako prenosi Hina. 

Kako je priopćeno, razlog oduzimanja dozvole za letove u Njemačkoj je “očuvanje vanjskopolitičkih i sigurnosnih interesa Njemačke“.

Njemački mediji su prije toga javljali o zabrani prometa za Mahan Air, za koji se sumnja da redovito leti za Iransku revolucionarnu gardu i prevozi iranske postrojbe i oružje u Siriju.

Mahan Air se također sumnjiči da se njegovi zrakoplovi koriste i u “terorističke svrhe”.

Vlada: Potez protiv kompanije, ne opće sankcije protiv Irana

Dnevnik Sueddeutsche Zeitung te javni servisi NDR i WDR javljaju, pozivajući se na izvore u njemačkoj Vladi, kako se radi o “konkretnom potezu” uperenom protiv jedne kompanije, a ne o “općim sankcijama” protiv Irana.

Mnoge zemlje Europske unije se žale na špijunske aktivnosti Irana na njihovom području.

U Njemačkoj je prošlog tjedna uhićen djelatnik Bundeswehra porijeklom iz Afganistana kojem se predbacuje špijuniranje za iransku tajnu službu.

Mahan Air je letio redovito iz Teherana za Duesseldorf i Muenchen.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO