Google mora platiti 50 miliona eura Francuskoj

Google
Google je prošle godine ostvario prihod od 162 milijarde dolara, više od BDP-a Mađarske (EPA)

Francuska agencija za zaštitu privatnih podataka osudila je američku internetsku kompaniju Google na rekordnu kaznu u iznosu od 50 miliona eura zbog propusta u zaštiti ličnih podataka njenih korisnika, saopćila je u ponedjeljak agencija.

Državna komisija za informatiku i slobode – CNIL, francuski “policajac” za lične podatke, prvo je evropsko regulatorno tijelo koje je sankcioniralo veliku međunarodnu internetsku platformu na osnovu novog evropskog propisa o zaštiti osobnih podataka – GDPR, koji je stupio na snagu 25. maja.

Taj novi tekst omogućuje određivanje kazne u vrijednosti četiri posto godišnjeg prometa na svjetskom nivou za nepoštovanje obveze zaštite osobnih podataka evropskih građana.

CNIL je u svojoj istrazi obavio radnje koje mora poduzeti novi korisnik pametnog telefona Android (operativni sistem za Googleov pametni telefon) kako bi otvorio račun na Googleu i koristio se uređajem.

Dvije odvojene tužbe

“Ne poričemo da Google obavještava” korisnika koji otvara račun o načinu na koji će se koristiti njegovim podacima, rekao je za AFP Mathias Moulin, direktor za zaštitu prava i za sankcije u komisiji.

“No, ta informacija nije lako dostupna, ona je raštrkana u raznim dokumentima”, koje korisnik interneta nikad nema vremena čitati, rekao je.

“Ponekad je potrebno i do pet klikova da bi se došlo do informacije”, dodao je, ocijenivši na kraju da Google ne daje “jasnu i razumljivu” informaciju.

Odluka o kazni dolazi nakon dvije odvojene tužbe koja su protiv Googlea podigla dva udruženja za zaštitu korisnika interneta – Kvadratura mreže (Francuska) i Ne tiče te se (None Of Your Business – NOYB), čiji je osnivač austrijski aktivista za zaštitu podataka Max Schrems.

Eventualnu žalbu na presudu Google treba podnijeti Državnom vijeću, najvišem upravnom sudu u Francuskoj.

Izvor: Agencije