Erdogan: Sigurna zona u Siriji ne smije biti ‘teroristička močvara’

Recep Tayyip Erdogan je naveo da se Turska ne protivi uspostavi 30 kilometara široke sigurne zone na sjeveru Sirije (Anadolija)
Recep Tayyip Erdogan je naveo da se Turska ne protivi uspostavi 30 kilometara široke sigurne zone na sjeveru Sirije (Anadolija)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je u ponedjeljak da neće dozvoliti da se sigurna zona u Siriji pretvori u novu “terorističku močvaru” protiv Turske.

“Ne možemo dozvoliti da realizacija sigurne zone na sjeveru Sirije bude pretvorena u novu močvaru protiv naše zemlje”, kazao je on u Ankari, prenosi Anadolija.

Naglasivši da se Turska ne protivi uspostavi 30 kilometara široke sigurne zone na sjeveru Sirije, Erdogan je rekao kako je cilj takvog procesa da se oružane grupe udalje od turske granice.

“Turska nema nikakve teritorijalne aspiracije u Siriji”, kazao je on i dodao kako će o sirijskoj krizi uskoro ponovo razgovarati s ruskim kolegom Vladimirom Putinom.

Erdogan rekao kako su turske oružane snage završile skoro sve pripreme za početak operacije protiv oružanih grupa na istočnoj obali Eufrata.

On je ranije kazao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da je Turska spremna preuzeti kontrolu nad sjevernim sirijskim gradom Manbijom bez gubljenja vremena.

Povlačenje sirijske kurdske milicije

U saopćenju iz turskog Predsjedništva navodi se da su dvojica lidera razgovarala telefonom u ponedjeljak ujutro o gradu Manbij u Siriji, prenio je AP.

Sudbina sirijskog grada, koji je pod kontrolom sirijskih kurdskih boraca, koji imaju podršku SAD-a, a koje Turska smatra teroristima, bila je izvor tenzija između Ankare i Washingtona.

Turska insistira na povlačenju sirijske kurdske milicije, koja je oslobodila Manbij od oružane grupe Islamska država Irak i Levant 2016. godine.

Nakon dvije operacije na sjeveru i sjeverozapadu Sirije, Turska je najavila skoru operaciju s ciljem oslobađanja sjeveroistoka Sirije od YPG/PKK [Jedinice narodne zaštite, oružano krilo Radničke partije Kurdistana] i ISIL-a.

“Sve terorističke organizacije će platiti cijenu za sve napade na našu zemlju, a posebno ISIL, YPG-a i PYD-a [Partija demokratskog jedinstva, sirijsko krilo PKK-a]”, poručio je Erdogan.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO