EK upozorava na zloupotrebe kupovine državljanstva EU-a

Na Kipru, Malti i u Bugarskoj bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju nesmetan pristup većini zemalja Unije (EPA)
Na Kipru, Malti i u Bugarskoj bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju nesmetan pristup većini zemalja Unije (EPA)

Evropska komisija poslat će zvanično upozorenje zemljama članicama da programi u nekim državama Evropske unije koji dozvoljavaju bogatim strancima da kupe državljanstvo mogu povećati rizik od korupcije, utaje poreza i pranja novca.

Ova upozorenja su sadržana u izveštaju koji je pripremila Komisija i koji će biti objavljen u sredu, a u koji je agencija Reuters imala uvid.

Iako pojedinci, koji kupuju državljanstvo i prebivalište u državama EU-a to mogu učiniti iz legitimnih razloga, EK navodi da su šeme predstavljale “rizike od infiltracije ne-EU organizovane kriminalne grupe u privredi, pranje novca, korupcija i utaja poreza”.

Malta, Kipar, Bugarska…

Malta, Kipar i Bugarska su jedine države od 28 članica Unije koje imaju programe prodaje državljanstva.

U izveštaju se navodi da su sve tri države bile neuspešne u proveri porekla imovine pojedinaca koji su kupili njihovo državljanstvo i u njihovoj brzoj indentifikaciji, prenosi agencija.

U ove tri države bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju nesmetan pristup većini zemalja EU-a, za investicije u rasponu od jedan do dva miliona evra.

Izveštaj EK-a precizira i da je čak u 20 država EU-a moguće kupiti boravišnu dozvolu.

Izvor: Agencije


Povezane

Neke zemlje moraju da učine više kako državljanstvo ne bi bilo dato kriminalcima koji žele ugroziti evropsku sigurnost ili se baviti pranjem novca.

07 Aug 2018
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO