EK upozorava na zloupotrebe kupovine državljanstva EU-a

Na Kipru, Malti i u Bugarskoj bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju nesmetan pristup većini zemalja Unije (EPA)

Evropska komisija poslat će zvanično upozorenje zemljama članicama da programi u nekim državama Evropske unije koji dozvoljavaju bogatim strancima da kupe državljanstvo mogu povećati rizik od korupcije, utaje poreza i pranja novca.

Ova upozorenja su sadržana u izveštaju koji je pripremila Komisija i koji će biti objavljen u sredu, a u koji je agencija Reuters imala uvid.

Iako pojedinci, koji kupuju državljanstvo i prebivalište u državama EU-a to mogu učiniti iz legitimnih razloga, EK navodi da su šeme predstavljale “rizike od infiltracije ne-EU organizovane kriminalne grupe u privredi, pranje novca, korupcija i utaja poreza”.

Malta, Kipar, Bugarska…

Malta, Kipar i Bugarska su jedine države od 28 članica Unije koje imaju programe prodaje državljanstva.

U izveštaju se navodi da su sve tri države bile neuspešne u proveri porekla imovine pojedinaca koji su kupili njihovo državljanstvo i u njihovoj brzoj indentifikaciji, prenosi agencija.

U ove tri države bogati stranci mogu kupiti pasoše, koji im omogućavaju nesmetan pristup većini zemalja EU-a, za investicije u rasponu od jedan do dva miliona evra.

Izveštaj EK-a precizira i da je čak u 20 država EU-a moguće kupiti boravišnu dozvolu.

Izvor: Agencije