Demineri iz regije poginuli u Jemenu

U mnogim dijelovima Jemena, gdje već četiri godine traje rat, posijane su kopnene mine (EPA)
U mnogim dijelovima Jemena, gdje već četiri godine traje rat, posijane su kopnene mine (EPA)

Peterica deminera poginula su u nedjelju u Jemenu, po jedan državljanin Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Kosova, te dvojica Južnoafrikanaca, saopćila je saudijska komapanija u kojoj su bili zaposleni.

Britanski državljanin je povrijeđen, dodaje se u saopćenju Centra za humanitarnu pomoć kralja Salmana, ne otkrivajući njihov identitet.

Sigurnosni i medicinski izvor u Jemenu objavio je u nedjelju da su peterica deminera izgubila život u eksploziji u pokrajini Maribu, u centru zemlje, ne navodeći iz kojih zemalja dolaze.

Sigurnosni čelnik izjavio je za AFP da su žrtve radile u okviru projekta razminiranja “Masam”, koji je u junu počela Saudijska Arabija i u kojem je učestvovao Centar za humanitarnu pomoć kralja Salmana.

Pokrenuta istraga

Eksplozija se dogodila dok su se u vozilu prevozile kopnene mine i druge eksplozivne naprave koje je trebalo uništiti.

Vodi se istraga, dodaje se u saudijskom saopćenju u ponedjeljak.

U mnogim dijelovima Jemena, gdje već četiri godine traje rat, posijane su kopnene mine.

U saopćenju se navodi da je u toj zemlji postavljeno više od milion mina, od kojih su mnogi poginuli i povrijeđeni.

U ratu u Jemenu provladine snage, uz podršku Saudijske Arabije, ratuju protiv pobunjenika Husija, kojima pomaže Iran i koje optužuju da se masovno koriste minama.

Izvor: Agencije


Povezane

Afganistanci već desetljećima žive u ratu i nestabilnosti. Među najvećim prijetnjama s kojima se suočavaju su mine, od kojih su neke postavljene još tokom sovjetske invazije. Samo lani, više od 2.000 Afganistanaca poginulo je ili ranjeno, a to je gotovo pet puta više u odnosu na broj žrtava prije šest godina. Iako su minska polja […]

Više od hiljadu osoba stradalo je u Jemenu od nagaznih mina, stoji u izvještaju Human Rights Watcha. Iz te organizacije direktno su optužili pripadnike pokreta Husi i Al-Kaide da su u protekle dvije godine postavili nagazne mine u šest jemenskih oblasti. 

Međunarodne i lokalne organizacije ulažu napore za uklanjanje mina i eksplozivnih naprava koje je su za sobom ostavili pripadnici grupe ISIL, kada su se krajem prošle godine povlačili iz naselja istočno od Mosula. Do sada su odnijele desetine žrtava. No, stanovništvo se uprkos tome nastavlja vraćati.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO