Trump i Kim će se sastati u Vijetnamu

Kim Jong-un, Donald Trump
Donald Trump tvrdi da s Kim Jong-unom ima odličan odnos (EPA)

Zvaničnici američke administracije planiraju da drugi samit predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa i severnokorejskog lidera Kim Jong-una bude održan u Vijetnamu, navodi Bloomberg, pozivajući se na neimenovane izvore bliske planovima o sastanku.

Samit, planiran za februar, vjerovatno će biti održan u Hanoiju, glavnom gradu Vijetnama, ali se kao moguće mjesto najavljenog susreta razmatra i Danang, gdje je 2017. održan sastanak zemalja učesnica foruma za azijsko-pacifičku ekonomsku saradnju, kao i grad Ho Shi Min na jugu zemlje, prenosi Tanjug.

Odricanje od nuklearnog oružja

Trump je u subotu navečer izjavio da „stvari idu veoma dobro sa Sjevernom Korejom“ i da planira da održi drugi samit s liderom te zemlje Kim Jong-unom, na kojem će pokušati da osigura sporazum kojim će podstaći Sjevernu Koreju da se odrekne nuklearnog oružja.

„Dogovorili smo se da se sastanemo vjerovatno krajem februara. Odabrali smo zemlju, ali ćemo to objaviti u budućnosti. Kim Jong-un se veoma raduje tome, kao i ja“, kazao je Trump novinarima u Bijeloj kući.

AP navodi da je na prvom sastanku Trampa i Kima prošlog juna u Singapuru postignut nejasan sporazum o denuklearizaciji nakon kojeg je bilo malo opipljivog napretka.

Izvor: Agencije