Trump: Demokrate odbile plan i prije nego što sam ga ponudio

Donald Trump
Guo Ping kaže kako je Trump shvatio da SAD zaostaje kad je riječ o 5G mreži (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump kritikovao je danas demokrate jer su odbili njegov plan okočanja finansijske blokade federalne vlade, rekavši da su oni taj prijedlog odbacili i prije nego što su ga vidjeli.

Tramp je u subotu, u obraćanju javnosti, demokratama iznio nekoliko prijedloga za rješenje blokade, ukoliko oni pristanu da se iz budžeta finansira izgradnja zida duž granice sa Meksikom, što je i pokrenulo „zatvaranje vlade“, koje traje već rekordnih 30 dana.

Kako podsjeća Reuters, u Trumpovom planu su iznijete dvije glavne ponude demokratama. 

Jedna se odnosi na trogodišnje produženje zaštite od protjerivanja za oko 700.000 imigranata koji su još kao djeca sa roditeljima ilegalno ušli u SAD, a druga se odnosi na isto takvo produženje za oko 300.000 lica izbjeglih iz država zahvaćenih ratom ili prirodnim katastrofama, koja imaju privremene vize za boravak u SAD-u. 

Predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, demokrata Nancy Pelosi, rekla je, međutim, u subotu, da je taj prijedlog „neprihvatljiv“ i da to “nije dobronamjeran pokušaj da vrati izvjesnost u ljudske živote“.

‘Ne vide kriminal i drogu’

Demokrate, od novembarskih izbora, imaju većinu u Predstavničkom domu, dok je Senat i dalje pod kontrolom Trumpovih republikanaca.

Tim povodom, predsjednik SAD-a je na Twitteru naveo da su Nancy Pelosi i ostale demokrate odbacili njegovu ponudu „i prije nego što ju je izgovorio“.

Oni, prema njegovim riječima, „ne vide kriminal i drogu“ koji prelaze granicu sa Meksikom, već im je u očima samo 2020. godina, kada se održavaju predsednički izbori, a kada, kako je dodao, „neće pobijediti“.

Pelosi se, prema njegovim riječima, „ponaša toliko iracionalno i otišla je toliko prema ljevici da je ona sada i zvanično postala radikalni demokrata“.

U drugom tvitu, Trump je izgleda želeo da smiri glasače iz redova konzervativne desnice koji strahuju da njegovi predlozi praktično znače amnestiju za ilegalne imigrante.

Trump je, takođe, naveo da ne planira veliku operaciju u kojoj bi iz SAD-a bilo otjerano „više od 11 miliona ljudi“ koji u zemlji borave ilegalno, ali je, u istom tvitu, poručio: „Budi oprezna, Pelosi“.

Izvor: Agencije