Saudijska Arabija deportuje 250 Rohinja u Bangladeš

Rohinje sjede na podu u pritvorskoj jedinici Shumaisi u Jeddahu, prije deportacije u Dhaku (Nay San Lwin)

Saudijska Arabija planira deportovati 250 pripadnika muslimanskog naroda Rohinja u Bangladeš, što će biti druga deportacija ove godine, potvrdila je Al Jazeeri grupa aktivista.

Prema riječima Naya Sana Lwina, koordinatora kampanje „Free Rohingya Coalition“, koja je od saudijskih zvaničnika zatražila da zaustavi proces, deportovane Rohinje po dolasku u Bangladešu čeka zatvor.

„Većina od ovih izbjeglica ima dozvolu boravka u Saudijskoj Arabiji i mogu u toj zemlji legalno živjeti“, rekao je Lwin, koji je dodao:

„No, ovi ljudi, koje se drže u pritvorskoj jedinici Shumaisi u Jeddahu, ne tretiraju se kao ostale Rohinje. Prema njima se ophode kao prema kriminalcima“.

Prema jednom od snimaka koji je u posjedu Lwina, Rohinje, od kojih je većina u Saudijsku Arabiju došla prije nekoliko godina, pripremaju se za prevoz do aerodroma u Jeddahu, odakle će biti prebačeni u Dhaku.

Jedan od njih rekao je da očekuju da budu transportovani u nedjelju ili u ponedjeljak.

Narod bez države

Lwin je izjavio da je većina Rohinja u Saudijsku Arabiju ušla sa pasošima Pakistana, Bangladeša, Indije, Nepala i drugih zemalja, koje su dobili od krijumčara preko lažnih dokumenata.

Mijanmar je 1982. godine Rohinjama oduzeo državljanstvo, nakon čega su ostali bez svoje države.

Prema zakonu o državljanstvu iz 1982. godine, Rohinje nisu među 135 etničkih grupa koje ova država priznaje, čime su ograničena njihova prava na obrazovanje, rad, putovanja, vjenčanja, glasanje, prakticiranje religioznih obreda i zdravstvenu njegu.

Saudijska Arabija je Rohinjama koje su ušle u zemlju nakon 2011. godine, obustavila izdavanje državljanstva.

„Kada ovi ljudi dođu u Bangladeš, mogu završiti u zatvorima. Saudijska Arabija trebala bi zaustaviti deportacije i omogućiti im dozvole za boravak, kao i ostalim Rohinjama koji su došli u zemlju prije njih“, dodao je Lwin.

Napadi mijanmarske vojske

Prošle godine, “Middle East Eye” je objavio da su pripreme za deportaciju pritvorenika Rohinja počele brzo nakon posjete bangladeškog premijera Sheikha Hasina Saudijskoj Arabiji.

Neki od pritvorenika iz centra Shumaisi kažu da su u Saudijskoj Arabiji živjeli čitav život, ali da su ih vlasti pritvorile nakon što ih je policija uhvatila bez identifikacionih dokumenata.

Oko milion Rohinja u drugoj polovini 2017. godine pobjeglo je u Bangladeš, nakon što je mijanmarska vojska pokrenula brutalne napade na njih.

Ujedinjene nacije optužile su vojsku i lokalne budiste za masakre nad porodicama Rohinja, paljevinu stotina sela i masovna silovanja.

Izvor: Al Jazeera

Mijanmar to negira i tvrdi da se vojska bori sa naoružanim pobunjenicima.

Izvor: Al Jazeera